in

Rehabilitovan i ratni zločinac Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu, pod palicom dr. Dragana Obradovića, odlučio je rehabilitirati četničkog ratnog zločinca Nikolu Kalabića, piše Politički.ba. U presudi od 5. jula ove godine, odlučeno je da se sve odluke komunističkih vlasti, donesene nakon završetka Drugog svjetskog rata ponište.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je Kalabićeva unuka Vesna Dragojlović. Ona je nastanjena u Valjevu.

U rješenju se navodi da je odluka donesena i nakon “javne rasprave”. Unuka je, umeđuvremenu, promijenila prezime i uzela “Kalabić”.

Kalabić je bio ozloglašeni četnički komandant. Kako piše u sudskom rješenju, “rođen je 20. 12. 1906. godine u mjestu Podunavlje, kod Dervente u Bosni”.

Kako sud da dokaže da koljač nije zločinac - XXZ Portal

Uhapšen je u rejonu Valjeva pred kraj 1945. godine, a sudija dr. Obradović je kao dan smrti naveo 19. januar 1946. godine.

O Kalabićevim zločinima se zna jako puno. U brojnim pismima svojim podređenim on je naređivao klanja simpatizera partizana, ali i civila.

U jednom izvještaju izvijestio je svog komandanta Dražu Mihajlovića o tome da su zaklali 24 Roma. U drugom, da je iskorijenjena cijela jedna porodica kod Aranđelovca…

Kalabić je ostao poznat i kao osoba koja je s komunističkim vlastima sklopila dogovor da namami Mihajlovića, preko svojih veza, a zauzvrat je tražio imunitet.

Autopijac.com

Tu tvrdnju posebno će potencirati i šef UDBA-e Aleksandar Ranković.

Sud preispituje rehabilitaciju četnika Kalabića

No, u novijim tvrdnjama srbijanskih (kvazi)historičara, to je proglašeno jednom od komunističkih “urbanih legendi”.

No, niko i nikada nije demantirao da je mjesto Ivanjica u Srbiji, sravnjeno sa zemljom januara 1944. godine. Tada su četničke snage pod njegovom komandom, te Bugari i Nijemci, izveli zajednički napad na ovaj grad koji su prethodno zaposjeli partizani. Oni su se povukli, ali je grad pretrpio razorna granatiranja.

Pokušaju rehabilitacije Kalabića traju više od 10 godina. Sudija Obradović prije pet godina donio je istu ovakvu odluku, ali je ona povučena, nakon pobune u Apelacionom sudu Srbije.Godinu kasnije, on je opet donio istu odluku.

Sada, prije nešto više od mjesec dana i “nakon javne rasprave”, Obradović, koji je i profesor na nekoliko visokoškolskih ustanova u Valjevu, po treći put je donio istu odluku.

alt

Autopijac.com
Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Izrael čini zločine nad Palestincima pred očima cijelog svijeta

Mladić iz Novog Pazara ušao da se okupa i nestao