in

Reakcija Rijaseta IZ BiH na nove podvale MUP-a RS

Centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, kojoj prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, te će tako biti i ove godine, pojasnili su za Preporod.info iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, povodom tvrdnji navedenih u dokumentu MUP-a RS da će reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazović ove godine Bajram predvoditi u povratničkom džematu Liplje u Zvorniku.

U dokumentu koji je u javnost dospio označen kao službena zabilješka MUP-a RS se navodi da je “prema prikupljenim operativnim saznanjima, grupa ekstremno orijentiranih lica sa teritorije Bužima planira da dana 9. jula 2022. godine u mjestu Liplje, grad Zvornik, prilikom obilježavanja vjerskog praznika Bajrama izazove nerede sa lokalnim stanovništvom srpske nacionalnosti te izazove reakciju policijskih službenika MUP RS koja bi bila prikazana kao zloupotreba sile prema bošnjačkom stanovništvu. Navedenog dana u mjestu Liplje, grad Zvornik, na bajramskoj molitvi trebao bi biti prisutan i reis IZ BiH Husein-ef. Kavazović te učesnici prethodno pomenutog “Marša mira”.

Autopijac.com

Na danas objavljenu depešu MUP-a RS reagovali su i zvaničnici koji su u njoj spomenuti i, ocijenili, između ostalog, da se ovakvim dokumentima insinuira namjera Bošnjaka da izazivaju nerede, što nije prvi put.

Međutim, pokazalo se svaki put da je riječ o najavama fabriciranim i usmjerenim ka izazivanju nelagode i nemira.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Vučić o sukobu Hrkalović-Stefanović:Verujem u institucije, imao bih pitanje za Hrkalović

Rama u posjeti porodici Tači: Hašim mi je brat