in

Raspisana potjernica za Branislavom Gavrilovićem, optuženim za zločine na području Ilidže i Hadžića

Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odredio mjeru pritvora i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Branislavom Gavrilovićem zvanim Brne, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici koje je bilo zakazano za 4. juli ove godine, potvrđeno je za Birn.

Tužilaštvo BiH je u decembru 2020. godine podiglo optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, kojom se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine.

Gavrilovića Tužilaštvo tereti da je, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici” u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s njemu podređenim pripadnicima, na lokalitetu Golog brda na Igmanu u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), lično i direktno učestvovao u njihovom zlostavljanju, piše Birn.

Autopijac.com

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni je pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice – po njegovom naređenju – ubili dvojicu zarobljenika, te jednog, nakon zlostavljanja, odveli u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Sud BiH je u septembru prošle godine djelimično potvrdio optužnicu protiv Gavrilovića.

Ročište za izjašnjenje o krivici prvobitno je bilo zakazano za decembar prošle godine, kada se Gavrilović nije pojavio zbog bolesti, kako je obrazložio njegov branilac Miodrag Stojanović.

Stojanović kaže da je uložio žalbu na rješenje o raspisivanju potjernice, ali da nije dobio drugostepenu odluku.

Osumnjičeni Gavrilović je, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, nastanjen u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Iznajmila stan u Darijinoj zgradi, ubila je eksplozivom, pa pobegla u Estoniju

Vlasnici farmi krava u Srbiji: Od septembra nestašica mleka