in

Radeta: Stvaraju se generacije formalno obrazovnih a suštinski neobrazovnih ljudi

Radeta je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke kao loše primere u obrazovanju navela da su „učenicima sedmog razreda janjičari predstavljeni kao nešto pozitivno u našoj istoriji“, i za njih se navodi da su na taj način deca mogla da „napreduju“.

Ukazala je da u udžbeniku Priroda i društvo za četvrti razred stoji mapa srednjovekovne Raške, koja je prikazana da se „graniči sa Bugarskom, sa Hrvatskom i Vizantijom“, dok se u udžbeniku Biologije za osmi razred, u lekciji o polnom identitetu, navodi da „rod i pol ne moraju da se poklope kod svake osobe“.

Prema njenim rečima, u isto vreme o stradanju Srba u Jasenovcu „u udžbeniku istorije postoje dve, tri rečenice“, a nema ni „pravih činjenica iz ključnih dogadjaja iz srpske istorije“. „Suštinski problem je da se udžbenici štampaju i izdaju u Hrvatskoj“, rekla je Radeta i dodala da preko 40 odsto udžbenika za učenike u Srbiji štampaju „nemačko-slovenački izdavači“, medju kojima je i finansijer Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ante Žužul.

Radeta je navela da „od strane vladajućeg režima“, s jedne strane imamo „obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave a s druge strane, obrazovanje koje negira genocid, koje govori o janjičarima i danku u krvi kao nečemu pozitivnom, kao i da rod i pol ne moraju da se poklapaju“. Prema njenim rečima, zbog toga bi trebalo pozvati na odgovornost ministra prosvete, Skupštinu Srbije, Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je „javno obećao“ pred početak školske godine da će se greške u obrazovnom sistemu ispraviti.

Ona je navela i da su „neke nevladine organizacije organizovale za nastavnike istorije neke kurseve“, na kojima su koristili arhive Haškog tribunala „da naša deca uče istoriju po meri Haškog tribunala“, kao i da SRS traži da Ministarstvo prosvete utvrdi „ko su nastavnici koji su učestvovali na tim kursevima, i koji su direktori koji su im to dozvolili“.

Radeta je dodala i da je „potpuno nedopustivo“ da je „100 i 1.000 defektologa zaposleno u kafićima“, dok Ministarstvo prosvete „u dogovoru sa Svetskom bankom“ organizuje kurseve za 12.000 vaspitača.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Alžirski džudist dobio rekordnu suspenziju jer je odbio da se bori protiv Izraelcayi

Kon: Odluka na Kriznom štabu! ZATVARANJE ILI KOVID PROPUSNICE