Putin o Afganistanu: Nemoguće je njima nešto nametnuti izvana
in

Putin o Afganistanu: Nemoguće je njima nešto nametnuti izvana

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da američka intervencija u Afganistanu nije ništa postigla, osim što je izazvala tragediju i gubitak života na svim stranama.

Obraćajući se tinejdžerima u obrazovnoj ustanovi na ruskom Dalekom istoku, Putin je poručio da je američki pristup Afganistanu bio u osnovi pogrešan.

“Američke su snage bile prisutne na tom teritoriju 20 godina i 20 godina su pokušavali civiizirati ljude koji tamo žive, nametnuti vlastite norme i životne vrijednosti, u najširem mogućem smislu te riječi, pa tako i u političkoj organizaciji društva”, rekao je Putin.

“Rezultat su samo tragedije i izgubljeni životi onih koji su to učinili, Sjedinjenih Američkih Država, a još više ljudi koji žive na teritoriju Afganistana. Rezultat je nula, ako ne i negativan”, dodao je.

Američko povlačenje zadaje glavobolju Moskvi, koja posmatra susjedne bivše sovjetske republike u Srednjoj Aziji kao dio svog južnog obrambenog krila i strahuje od širenja uticaja talibana.

Putin je ranije rekao da je Moskva izvukla pouku iz sovjetskog debakla u Afganistanu te da ne planira rasporediti svoje jedinice u toj zemlji, kaže da je važno uzeti u obzir povijest, kulturu i životnu filozofiju ljudi poput Afganistanaca kada se s njima razgovara.

“Nemoguće je njima nešto nametnuti izvana”, istaknuo je Putin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Rahić o medijskoj hajci protiv učiteljice iz Novog Pazara

Rahić o medijskoj hajci protiv učiteljice iz Novog Pazara

Srbija od nedelje ponovo na NEMAČKOM spisku VISOKORIZIČNIH zemalja

Srbija od nedelje ponovo na NEMAČKOM spisku VISOKORIZIČNIH zemalja