in

Putin je možda čekao moj odlazak da napadne Ukrajinu

Bivša njemačka kancelarka branila je svoje političke odluke i pozitivni stav prema gasovodu ‘Sjeverni tok 2’ bez obzira na rusku aneksiju Krima

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da postoji mogućnost da je ruski predsjednik Vladimir Putin za agresiju na Ukrajinu čekao na njen odlazak sa vlasti, prenosi Tanjug.

“Može biti da je moj odlazak bio doprinos tome, kao što su, naprimjer, bili izbori u Francuskoj i povlačenje trupa iz Afganistana, te zastoj u pregovorima u Minsku”, objasnila je Merkel u intervjuu njemačkoj mreži RND.

Ona je rekla da je njen utjecaj na Putina, neposredno pred kraj mandata, “nestao”.

“Bilo je jasno da neću još dugo biti na vlasti i tako moram priznati da razni pokušaji protekle godine nisu ništa doprinijeli”, objasnila je Merkel.

Branila svoje političke odluke

Ona je ukazala da Putin prošle godine nije bio spreman na samit takozvanog Normandijskog formata.

“Na drugoj strani nisam uspjela, pored Normandijskog formata, da uspostavim dodatni evropsko-ruski format za razgovore o evropskom sigurnosnom radu”, priznala je Merkel.

Upitana da li bi se stavila na raspolaganje kao posrednica za pronalaženje rješenja u konfliktu, Merkel je odgovorila da se “to pitanje trenutno ne postavlja”.

Autopijac.com

Bivša njemačka kancelarka branila je svoje političke odluke i pozitivni stav prema gasovodu ‘Sjeverni tok 2’ bez obzira na rusku aneksiju Krima.

Odbacila je tvrdnje da je gasovod Ukrajinu stavio pod veći rizik od ruske invazije.

‘Gas nije oružje’

“Tadašnja teza je glasila – ako Sjeverni tok 2 bude pušten u pogon, Putin više kroz Ukrajinu neće isporučivati gas ili će je napasti. Zapad je, međutim, osigurao da gas teče dalje kroz Ukrajinu i da ta zemlja i dalje naplaćuje tranzit. Putin je onda napao Ukrajinu, iako kroz Sjeverni tok 2 nije potekao niti jedan kubni metar gasa. S tim u vezi – gas nije oružje”, rekla je Merkel.

Ona je dodala da je njen stav uzeo u obzir visoke cijene energenata kroz podsticanje obnovljivih izvora energije, odustajanja od nuklearne energije, ali i eksploatacije uglja.

“Njemačka privreda se odlučila na ruski gas, pošto je ekonomski bio povoljniji od tečnog gasa iz Saudijske Arabije, Katara ili Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a. Politički se radilo o tome da umjesto ruskog gasa uvozimo skuplji i ekološki sporan tečni gas suprotno želji privrede, suprotno industrijskoj snazi Njemačke”, ukazala je Merkel.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Nećemo dozvoliti nove tenzije u Bosni i Hercegovini

Već deset godina nema zainteresiranih za zakup poljoprivrednog zemljišta u Novom Pazaru