in

Putin izgubio 40. visokog oficira u Ukrajini

Prema medijskim izvještajima, Rusija je izgubila svog 40. visokog oficira otkako je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu, koja je danas došla do 50. dana.

Potpukovnik Denis Mežujev, komandant 1. gardijske sevastopoljske motoriziranog streljačkog puka Crvena zastava, poginuo je u borbama, prema izvještajima koji stižu iz Rusije i Ukrajine.

Detalji nisu navedeni, a za sada nema ni službene ruske potvrde ovih ukrajinskih tvrdnji, no domoljubni ruski pjesnik Andrej Kovaljev poziva da se Mežujevu posthumno dodijeli najveća ruska čast, prenosi Evening Standard.

– Dostojan je titule heroja Rusije s obzirom na svoja djela – objavio je Kovaljev.

Još jedan izvještaj o njegovoj smrti objavljen je na društvenoj mreži Vkontakte ili VK, najvećoj društvenoj mreži u Rusiji. “Njegov sin može biti ponosan na svog oca”.

Prema ukrajinskim tvrdnjama, Rusija je do sada izgubila ukupno sedam generala i 33 pukovnika u ratu u Ukrajini.

Razmjeri tih gubitaka, odnosno velikog broja poginulih oficira, također ukazuju na suprotno od onoga što tvrde ruske vlasti i predsjednik Vladimir Putin, a to je da “specijalna vojna operacija”, kako rusku agresiju na Ukrajinu službeno naziva Moskva, ide prema planu.

Vjeruje se da ukupni ruski gubici od početka rata 24. februara dosežu broj od oko 20.000 ljudi, no tačan broj nije poznat, jer se sumnja da Moskva ne objavljuje realne informacije, prenosi RTL.HR.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Održana sjednica Vijeća muftija

Argentinski fudbaler pocepao mrežu sa penala