in

Prikazivanje filma “RS: Borba za slobodu” otkazano širom Europe: “Tako se bori za istinu i pravdu”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je gradonačelnika Salzburga Haralda Preunera da zabrani prikazivanje filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” reditelja Borisa Malagurskog, a koje je zakazano za 31.oktobar u ovom gradu.

Danas je na društvenim mrežama potvrdila da je uvažena njena molba i prikazivanje filma u Salzburgu je otkazano.

Građani BiH koji žive u Europi javljaju da je prikazivanje ovog filma otkazano i u Nizozemskoj, a trebao je biti prikazan 26. oktobra.

Premijere filma neće biti ni u Stuttgartu što je rezultiralo pohvalama za rad gradonačelnice Karić.

“Žena vrijedna poštovanja”, “Poštovana gradonačelnice Karić, hvala dragom Bogu što vas imamo”, “Tako treba boriti se za državu za istinu i pravdu”, neki su od komentara na društvenim mrežama.

“U Njemačkoj je pokrenuta inicijativa njemačko-bh. udruženja Pangea povodom premijere pomenutog filma sa rezultatom otkazivanja iste u više gradova. Ponosna sam što sam kao pojedinac učestvovala i čak i dobila odgovor na email da je premijera u Düsseldorfu odkazana. Nažalost bez javnog objašnjenja ili izvinjenja od strane kina ali na tome se valjda još radi”, kažu građani.

Podsjetimo, ranije su i Majke Srebrenice zatražile zabranu filma.

“Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce”, poručile su Majke Srebrenice.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

RUSI EVAKUIŠU STANOVNIŠTVO IZ HERSONA! Ukrajinci nezadrživo napreduju, žestok napad na anektiranu teritoriju

DOK GUBI TERITORIJU / Ruska vojska objavila snimak napada drona kamikaze na ukrajinske snage