in

PRIJEDLOG MEHONIĆA UZNEMIRIO SRBIJANSKE MEDIJE: U MC Potočari samo ko priznaje genocid

Novinar Almir Mehonić uputio je javni prijedlog i inicijativu prema Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici i Organizacionom odboru da kao dio kućnog reda uvedu praksu po kojoj će prije ulaska u Memorijalni centar sve delegacije i gosti morati potpisati izjavu u kojoj će jasno stajati prihvatanje međunarodnih presuda u kojima se zločin u Srebrenici kvalifikuje kao genocid ili, pak, potpis delegacija i javnih ličnosti i državnika ispod Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je usvojio Evropski parlament.

Mehonić je predložio da to treba biti preduslov ulaska u sami Memorijalni centar u Potočarima.

Ova inicijativa naišla je na veliku podršku na društvenim mrežama, a nedugo poslije toga uslijedile su brojne, skoro pa histerične, reakcije u uticajnim srbijanskim medijima pod kontrolom vlade u Beogradu.

U tekstovima poznatih medijskih negatora genocida Novosti, Kurira, B92, ali i ruskog Sputnjika, tvrdi se da “političko Sarajevo ne bira sredstva kako bi na srpski narod bio udaren žig genocidnosti. I da postoji plan da se od posjetilaca Memorijalnog centra Potočari traži da prije ulaska potpišu “priznanje” da se u Srebrenici dogodio genocid”.

Kurir prenosi, skoro pa alarmnantno, da će u Memorijalni centar uskoro moći da uđe samo onaj ko svojeručno potpiše da se u Srebrenici dogodio genocid!

Autopijac.com

“Plan koji se uveliko razrađuje predviđa da će svaki punoletni potencijalni gost, bilo da je reč o članovima delegacije ili pojedinačnoj poseti, svojim parafom praktično potvrditi da prihvata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ova opasna ideja, međutim, samo je prvi korak dobro osmišljene akcije”, piše Kurir.

Također, Kurir TV je u svojom informativnom programu ugostila poznatog beogradskog advokata Tomića koji je govorio o ovoj inicijativi kao nečemu već konačnom.

“Poznata mi je ova inicijativa i razgovarao sam sa svojim prijateljima iz Banjaluke. Dosta je to alarmantno primljeno u Republici Srpskoj. Radi se o tome da se spriječava da bilo ko ko hoće da se bavi naučnim radom i provjerava ta imena ko je poginuo, ko nije i na koji način preduslov bi bio prihvatanje toga da se u Srebrenici gesio nekakav genocid, a to bi te ljude sprečilo u istraživanjima”, rekao je Lukić.

Ipak, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je posle nekoliko sati od objave teksta reagovao na Tviteru:

“Da riješimo prvo da je ovo laž. Ja sam direktor Memorijalnog centra Srebrenica i ulaz u centar je slobodan i besplatan“, rekao je između ostalog Suljagić, podjelivši tekst sa portala B92.

Međutim, Mehonić je za Stav rekao da se radi o ličnoj inicijativi koju je obznanio putem jednog twitta i Facebook statusa.

“Prosto je nevjerovatno da se ovolika medijska mašinerija digla. Međutim, ova nervoza govori da sam pogodio u metu. Ja zaista smatram da negatorima genocida nije mjesto u MC Srebrenica, posebno ne političarima iz okruženja koji negiraju genocid, lobiraju protiv rezolucija a onda dođu u Potočare zarad evropskog imidža i uslova koje im postavlja EU. Da smo imali ovaj kućni red ili kodeks ne bi nam se desila ona situacija s Vučićem na obilježavanju 20 godina od genocida.

Jednostavno političari, a i svi drugi, koji žele doći u Potočare moraju prije toga rasčistiti sa sobom. Ako priznaju genocid vrata MC Srebrenice treba da im budu otvorena. Opet naglašavam da je to samo moje razmišljanje i poruka prije svega Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjica da razmisle o ovakvom pristupu i time spriječe političke manipulacije sa genocidom, žrtvama i porodicama ubijenih”, kaže Mehonić.

Izvor: Agencije

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

U Sarajevu otvorena izložba ‘Safet Zajko – heroj oslobodilačkog rata’

Stefanović je prisluškivao Vučića i štitio Belivukov klan