in

PRIČA O VIŠEGRADU JUNSKOM BAJRAMU EPRUVETI I BROJU 1661!

Piše: Major OS BIH Almir Muratović

Višegrad, stara bosanska čaršija, tako lijepa ako ne znaš strašnu istinu o njegovim ulicama, hotelima, jednom od najljepših mostova Bosne. Možeš odsjesti u hotelu Vilina Vlas ako ti ne smeta da spavaš u sobi u kojoj su višestruko počinjena silovanja žena i djevojčica. Ukoliko odeš da posjetiš na Drini ćupriju koju je dao sagraditi Mehmed-paša Sokolović, diviti ćeš se njenoj ljepoti ako ne znaš da je bila stratište stotina i stotina višegradskih bošnjaka koji su na najgori mogući način ubijeni na mostu pa poslije bačeni u hladnu Drinu. Svaka ulica u Višegradu krije svoju strašnu prošlost.

Šetate li prijeratnom Pionirskom ulicom koja se nalazi u samom središtu Višegrada, trebate znati da su u toj ulici spaljeni živi ljudi. Dana 14. juna 1992. godine u kuću Adema Omeragića u Pionirskoj ulici Milan Lukić je sa pomagačima zatvorio više od 65 žena, djece i staraca. Ako posjetite Bikavac, naići ćete na kuću Mehe Aljića. Uoči Vidovdana 1992. u toj kući je spaljeno 70 civila. Samo je jedna žrtva preživjela. Među žrtvama su stradale dvije bebe, petogodišnjakinja i troje djece između osam i 11 godina.

Ako idete da se okupate u rijeci Drini, trebate znati da je to najveća masovna grobnica u Evropi. Većina višegradskih žrtava je skončala u toj rijeci. Najmlađa žrtva je beba Kurspahić. Nije imala ni imena. Imala je dva dana. Živa je izgorjela u zapaljenoj kući u Pionirskoj ulici. U mezarju Stražište ukopani su sedmogodišnjaci Nihad Ibišević i Vildana Zukić. Od Vildaninog tijela je pronađena samo jedna koščica. Zakopana je u epruveti. Jedna od najstarijih žrtva ratnih zločina na području ove općine je Đulsa Fehrić.

Autopijac.com

U trenutku smrti imala je 90 godina. Ubijena je u maju 1992. godine, kada je odvedena iz svoje kuće. Živjela je u Ulici 22. decembra. Prema kazivanjima preživjelih, nakon što je ubijena, njeno tijelo su bacili u kontejner za smeće blizu džamije. Najveća zvjerstva su počinjena za vrijeme Bajrama u junu 1992.godine. Prema MKSJ, u zločinima koji su se desili u Višegradu i okolini ubijeno je oko 3.000 Bošnjaka, uključujući 600 žena i 119 djece. Prema podacima sarajevskog Istraživačko-dokumentacionog centra, u Višegradu je ubijena 1.661 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Novopazarac Haris Trtovac najbolji u disciplini devetka

UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ČETNICIMA U BOSNI! by 13 Juna, 2022 in Regija