in

PRIČA O LJUDSKOSTI NAŠEG BORCA: Kako je hrabri Refik spasio srpske zarobljenike u zavidovićima

Višća je poginuo od ruke vojnika Armije RBiH koji je upao u zgradu Tehničke škole.

U Skupštini opštine Zavidovići pokrenuta je inicijativa da se dio Ulice Mehmed-paše Sokolovića preimenuje u Ulicu Refik Višća, hrabrog vojnog policajca koji je prve godine rata spasio 12 srpskih zarobljenika od sigurne smrti.

Tog 12. avgusta 1992. godine Višća je poginuo od ruke vojnika Armije RBiH koji je upao u zgradu Tehničke škole s namjerom da pobije zarobljene srpske vojnike i civile, piše “Cik.ba“.

Jasmin Viković (46) do rata je bio istaknuti karatista, član Karate kluba “Krivaja” i reprezentativac BiH, a u vrijeme kada je zločin počinio imao je svega 21 godinu.

Autopijac.com

“Tog dana došao je pijan i morali smo da pozovemo pojačanje, a među prvima se odazvao moj kolega, takođe vojni policajac, Refik Višća, iako nije bio tog dana na dužnosti. Stajao je kraj mene kada je, sprečavajući Vikovića da uđe u zgradu i izrešeta srpske zarobljenike, pao pokošen rafalom iz Vikovićevog automata”, svjedoči o tom događaju Šemsad Čahtarević.

Kasnije je procesuiran za ubistvo Višće i osuđen na pet godina zatvora. Živio je je u inistranstvu, a ponovo je uhapšen prilikom ulaska u BiH 1. septembra prošle godine, zbog zločina nad vojnicima HVO-a.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Milostivi Allahu, oprosti našim majkama, sačuvaj ih kaburske kazne

Politika: Osumnjičeni priznao ubistvo porodice Đokić