in

Predstavnici Rijaseta posjetili IZ Makedonije i Muslimansku zajednicu Albanije


Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić i stručna saradnica za Islamske zajednice u zemljama u okruženju Azra Efendić Eminović, su od 05. do 08. februara posjetili Islamsku zajednicu R. S. Makedonije i Muslimansku zajednicu Albanije.

Prilikom susreta sa reisom Islamske zajednice R. S. Makedonije Šaćir ef. Fetahuom, direktor Čolić je prenio selame Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, kao i želje za uspjeh u radu novoizabranom poglavaru Islamske zajednice Sjeverne Makedonije, kao i želju za intenziviranjem međusobne saradnje. Tom prilikom se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji dvije islamske zajednice, te mogućnostima njenog proširenja kao i o unaprijeđenju položaja sedamnaest bošnjačkih džemata koji djeluju u sklopu Islamske zajednice Sjeverne Makedonije. Prilikom posjete jednom broju bošnjačkih džemata obavljeni su razgovori sa džematlijama, imamima kao i predstavnicima političkih i kulturnih bošnjačkih institucija o izazovima s kojima se susreću te o planovima za poboljšanje stanja Bošnjaka u R. S. Makedoniji.

Tokom posjete Muslimanskoj zajednici Albanije upriličen je prijem kod predsjednika Islamske zajednice i Albanskog muftije Bujar ef. Spahiu s kojim se razgovaralo o implementaciji pomoći od 100 000 EUR  koju je Rijaset Islamske zajednicu u BiH prethodno uputio Muslimanskoj zajednici Albanije za pogođene zemljotresom 2019. godine. Također se razgovaralo i o budućim oblicima saradnje ove dvije zajednice.

Akos.ba

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Formirano koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva u S. Makedoniji

Tata i kćerka stvaraju prekrasan namještaj! Istarska tvornica temelji se na obiteljskoj tradiciji i velikoj vještini