in

Potresno svjedočenje Halime koja je bila uspješna advokatica – Onda je muž prijavio Talibanima zbog preljube! Uhapsili su je, tukli, oduzeli imovinu

Hrvatski putopisac Kristijan Iličić objavio je svedočenje o potresnom životu Avganistanke Halime, nekada uspešne advokatice, koja je posle dolaska talibana na vlast morala da se zaključa u kuću

Uspio sam pronaći Halimu! Ovu hrabru ženu upoznao sam prije 2 godine kad sam posjetio Bamyan. Ona je odvjetnica koja je na sudu zastupala mnoge žene koje su imale probleme u dogovorenim brakovima, zauzimala se za ravnopravnost žena, željela je svijetu pokazati da u Afganistanu postoje hrabre žene koje se bore za sebe.

Bila je i uspješna poduzetnica, vodila je svoj restoran s kojim je hranila čak šest obitelji.
Kad sam je tada pitao bi li željela živjeti negdje drugdje, rekla je da voli svoj grad, da se u njemu osjeća slobodno. Na kraju našeg razgovora izrazila je bojazan da će talibani pobijediti i da bi moglo biti gore nego prije.

Facebook/Kristijan Ilicic

Kad je Afganistan 9 mjeseci kasnije posve pao u ruke talibana, pokušao sam doprijeti do nje, no nije se javljala na telefon, nije bila na kućnoj adresi. Nadao sam se da je uspjela pobjeći. Sada sam saznao potresan razlog zašto nisam mogao do nje. Bila je u zatvoru! Halima danas ne izlazi iz kuće, a kad izlazi nosi burku.

Posjetio sam je u njezinom današnjem domu. Živi sa svoje četvero djece, niti jedno od njih više ne ide u školu. A gdje je muž?

Dok je kao odvjetnica zastupala sve one žene koje su prolazile svoje horror priče, nije ni slutila da će se ista stvar dogoditi i njoj. Dolaskom talibana, prvi udarac joj nisu zadali oni, već njezin muž. Optužio ju je za preljub! Zbog toga se skrivala sve dok je talibani nisu ulovili i uhapsili je.

Nisu, međutim, pronašli nikakve dokaze za preljub, ona ga i nije počinila. Optužba koju je servirao njezin muž bila je motivirana time što on nije mogao podnijeti njezin poslovni uspjeh, nije želio da stalno istupa u javnosti, ponašala se previše moderno za njegov ukus, htio je da bude samo kod kuće. Pobjeda talibana mu je dala vjetar u leđa.

Autopijac.com
Facebook – Kristijan Ilicic

Talibani su ispitivali nju, ispitivali su njezinu djecu, tražili su dokaze toga preljuba, a kako ih nisu pronašli, pustili su ju. Ipak, optužba je ostala visjeti u zraku i ona je društveno osramoćena. Više ne radi, njezin restoran više ne postoji, ne može niti igdje drugdje naći posao jer mi kaže da talibani “zabranjuju” ženama da rade. Zatvorena je sa svoje četvero djece u kući.

Da bi preživjela prodavala je stvari iz restorana, a kasnije i sam restoran. Pokušala je i vratiti neke novce koje je prije svega što se zbilo posudila nekim ljudima, no nije ih više mogla dobiti natrag. Ti muškarci su je pretukli! Užas.Tražila je zbog toga pomoć od talibana, no oni joj nisu pomogli. Prošla je zaista pakao! Toliko me je potresla ova priča!

Bio sam sve vrijeme boravka u Afganistanu prilično izmiješanih osjećaja oko nove vlasti, nekako sam dosta glatko prolazio, no onda me je u Haliminom domu pljusnula brutalna realnost. Postoje te tihe žrtve, žene, skrivene iza vela, bez ikakvih prava, sklonjene iza zidova kuća. Nije svugdje isto, nije svatko prošao isto. Halima je imala zlu sreću, izdao ju je vlastiti muž, a nove okolnosti su išle totalno kontra nje. Nije se mogla zaposliti, dobiti pravdu, pomaknuti u bilo koju stranu.

Toliko me je to duboko pogodilo, ostao sam baš u šoku. Pomogao sam joj koliko sam mogao u tome trenutku da se snađe za prvu ruku. Beskrajno sam tužan zbog nje.

Prije dvije godine kad sam je pitao bi li otišla u slobodan svijet, rekla mi je da ‘ne treba odlaziti u slobodan svijet, već da slobodu treba dovesti u Afganistan’. Sada mi kaže da želi prodati kuću i napustiti Afganistan jer ovdje za sebe više ne vidi nikakvu budućnost. Slomili su joj ideale. No, nekako želim vjerovati da nisu slomili i nju. Ukoliko želite na bilo koji način pomoći Halimi i njenoj djeci kliknite na sljedeci link:

https://gogetfunding.com/pomozimo-halimi/

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Novi Pazar na 11. mjestu po broju stanovnika u Srbiji

Na Fakultetu za islamske studije održan prvi prijemni ispit