in

Porfirije sprovodi politiku “srpskog sveta”…Djavo nosi-mantiju!

Piše: Sead Numanović, Politicki.ba

Niti je Porfirije maloljetan, a niti – Bogu hvala – malouman da ne zna što čini. Njegova sarajevska poruka je sasvim jasna. Ako se mirno predate, napićemo se (vode). Ako ne, eto popa-koljača.Malo je trebalo Prvoslavu Periću da se “demaskira”.

Patrijarh Porfirije je svjetlosnom brzinom sebe, od “liberala” i “rokera” sveo na sve ono u šta njegovi poštovaoci nisu željeli vidjeti.Iako i sada povremeno nastoji “zaiskriti” humanizmom, te šalje poruke pomirenja i sveopšte ljubavi, đavo mu ne da mira i iz njega “nekontrolisano” protovori onaj pravi.Od ustoličenja za patrijarha, stabilno i sve transparentnije sprovodi politiku “srpskog sveta”, što je samo drugi termin za “veliku Srbiju”.

Onaj što je slušao avangardni rok odmah se prešaltao na gusle i veličanje zločinaca.Dok govori o ekumenizmu, propovijeda osvajanja stranih teritorija.Ko ne zna, neka pogleda kako je ustoličio jednog od vladika u Crnoj Gori.

Partijarh Porfirije sprovodi i nalog kreatora “srpskog sveta” pazeći da baš i ne zamuti odnose s Hrvatskom. Naprotiv.Jer, u kreiranju “srpskog sveta” Hrvatska je bitna.Bez nje nema aneksije više od polovine Bosne i Hercegovine, a i disciplinovanje Crne Gore, bez obzira što je ta država članica NATO, ići će još teže.

U ostvarenju koncepta “svi Srbi u jednoj državi” od prije tri decenije korištene su i mošti (posmrtni ostaci) cara Lazara.Danas sam Porfirije hoda teritorijem zacrtanog “srpskog sveta”.Istina, ne može baš na Kosovo kako mu se ćefne. Ali, put tamo prokrčiće vojna mašinerija. Ista ona koju su vođe i popovi Srpske pravoslavne crkve svesrdno blagosiljali 90-ih godina prošlog vijeka.Na tom će se putovanju svjesno napiti vode s Baš čaršije, te srdačno ispozdravljati s popom – koljačem.

Niti je Porfirije maloljetan, a niti – Bogu hvala – malouman da ne zna šta čini. Njegova sarajevska poruka je sasvim jasna. Ako se mirno predate, napićemo se (vode).Ako ne, eto popa-koljača.No, nisu ovo 90-te godine prošloga vijeka.

Mnogo se toga promijenilo. A posebno, nema više one “JNA”.Odnosi snaga su danas dosta drugačiji i patrijarh bi trebao više obnavljati lekcije ekumenizma i iskreno radeći na promovisanju mira, posebno u vlastitoj pastvi.Ali, đavo mu ne da mira!

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Heroj dana – vozač autobusa spasio ženu i dijete sa ivice mosta

SAD ustrajava na brisanju etničkih prefiksa članova Predsjedništva BiH