in

Polažu i polagat će nam račune oni koji otimaju djecu naših majki iz Diyarbakira

Erdogan je danas boravio u istočnom turskom gradu Vanu, gdje je na trgu Besyol govorio na svečanosti otvorenja više realizovanih projekata

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako polažu i da će nastaviti polagati račune oni koji djecu majki u Diyarbakiru kidnapuju i odvode u planine, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas boravio u istočnom turskom gradu Vanu, gdje je na trgu Besyol govorio na svečanosti otvorenja više realizovanih projekata.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je borba protiv terorizma, a poručio je kako Turkiye odlučno nastavlja tu borbu.

“Polažu i nastavit će nam polagati račun oni koji djecu naših majki iz Diyarbakira kidnapuju i odvode u Kandil”, rekao je Erdogan.

Podvukao je kako su uvijek bili uz majke Diyarbakira koje tragaju za njihovom otetom djecu, dok se neki, kako je kazao, koji samo pričaju o demokratiji nisu udostojili ni da ih posjete.

“Dok neki zloupotrebljavaju demokraciju skrivajući se iza terorističkih organizacija, mi smo tu za vas da ostvarite svoja prava”, poručio je Erodgan.

Majke iz Diyarbakira od 3. septembra 2019. protestuju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), koju optužuju za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske.

Autopijac.com

Fevziye Cetinkay je tog 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Hatice Ceylan, majka Cafera, se 8. oktobra također pridružila protestima. Istakla je da je njen sin kidnapovan prije četiri godine, kada mu je bilo 15 godina. Kada je čuo da je i njegova majka učestvovala na protestima, Cafer je odlučio pobjeći iz redova terorističkog PKK kako bi došao do svoje porodice.

Onima koji se predaju država pruža brojne mogućnosti, poput prava na obrazovanje i slobodu bez straha i opresije. Nisu zlostavljani, mogu slobodno kontaktirati svoje porodice i pružena im je pravna pomoć.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Izrael i arapske zemlje dobijaju zajednički odbrambeni sistem protiv Irana?

Ubijen pevač iz Novog Pazara Enver Miki Kolašinac