in

Pogledajte palaču dubrovačke obitelji Kaboga: Obnovljena ljepotica s juga sada ima novu odjeću

Porodična palata Caboga na dubrovačkom Stradunu zasjao je novim sjajem. Povijesna zgrada koja datira iz 1667. godine, a od danas Palata Bota, ova obnovljena ljepotica, u novoj je misiji, turističko-obrazovnoj. Dvokatna kuća s tavanskim prostorom na samom Stradunu u Širokoj ulici broj 2 reprezentativni je prostor koji će gostima pružiti uvid u to kako su plemići nekada živjeli u Starom gradu.

“Projekt cjelovite rekonstrukcije stare i neodržavane kuće na Stradunu uvijek je zahtjevan posao. Prvi korak ka realizaciji je zeleno svjetlo konzervatorskog odjela, koje daje obavezne smjernice kao što su: očuvanje kamena kao strukturnog elementa, jačanje međukatne konstrukcije, kompletna obnova krovova, do neke estetike kao što je obavezna upotreba posebne ‘dubrovačko zelene’ boje za drvene kapke i rolete. Drugi korak su dogovori s investitorima o dizajnu i uređenju kuće “, otkriva arhitekt iz Dubrovnika Marja Mia Kolendić i dodaje:

“Investitori su imali sluha za naše ideje, tako da su ih podržavali od početka, a dizajnerica našeg studija Anita Krmek pratila je performanse, kao i isporuku i dizajn namještaja od početka do kraja.”

Ideja je posjetiteljima kroz unutrašnjost prikazati specijalitete juga Hrvatske, ali i ponudu palače. Iz prizemlja, gdje se nalazi mala recepcija, originalnim i potpuno očuvanim kamenim stubištem vodi se na prvi kat, vrsta klavira nobile. Koncept kuće slijedi funkcionalnu i organizacijsku logiku tako da se komunikacija nalazi u jezgri kuće, njenom najmračnijem dijelu, dok su prostrane sobe za goste smještene periferno na ostale tri strane svijeta gdje su veliki prozori.

Pročitajte takođe: Oaza u blizini Plitvica: Sjajna lokacija idealna za obiteljski odmor, ali i one željne avanture

Pročitajte takođe: Raskošna rezidencija koje se ne bi postidio ni Veliki Gatsby: Zavirite u novi dom Leonarda DiCaprija

Kupatila se ne tretiraju kao servisne sobe, ali su jednako vrijedni prostori za odmor i wellness. Drugi sprat ima isti raspored dok je potkrovlju dana potpuno drugačija atmosfera. Ne postoje luksuz velikih kupaonica i grandioznih prozora, ali postoji opušteni šarm boemskog potkrovlja s malim vidikovcima kroz koje se pruža pogled na dubrovačke krovove.

Smještajne jedinice nose latinska imena mjesta i gradova u kojima se nalaze restorani obitelji Šare i vraćaju nas u prošlost: Stagnum (Ston), Spalato (Split), Tauris (Šipan), Zagabria (Zagreb) i Ragusa (Dubrovnik ).

Dizajn i dekor kuće blago su prošarani temom građanske i građanske dubrovačke arhitekture, pa su neki elementi uvedeni u prirodne materijale poput štukature od masivnog drveta, kamena i teraco ploča na podovima te čistog pamuka i lana u tekstilnom dizajnu. Pokretni namještaj dijelom su dizajnirali u obiteljskoj radionici, a dijelom slavonski obrtnici, koji su do kraja dovršili hrvatski dizajn i izvedbu. Unutrašnjost palače Bota nadahnuta je bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog područja, a ukrašena je djelima mladih dubrovačkih umjetnika.

“Želimo pokazati svojim gostima kako se nekada živjelo i uživalo u starim dubrovačkim palačama. Ovim prostorom podižemo ponudu Dubrovnika i regije na novi nivo. Osim smještaja, gost će imati priliku i kušati najbolje iz naše gastronomske ponude kroz pedeset godina ugostiteljskog iskustva, naše porodice “, kaže on Zrinka Šare i dodaje:

“Gosta dočekujemo sa svježim kamenicama i ostalim delicijama, a zatim slijedimo njegove želje i pažljivo pripremamo svaki trenutak njegovog boravka u našem gradu i Hrvatskoj.”

Cilj ovog cjelokupnog projekta je približiti posjetitelju ugodnu atmosferu dubrovačkog gostoprimstva u kombinaciji s pristojnim, ali odvažnim dizajnom i funkcionalnom i pametnom arhitekturom prostora.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Zaboravite na klasičnu sadnju! Tri savršena poklona za ljubitelje biljaka i gerilske vrtlare

Test: Peugeot 5008 1.5 BlueHDi osim svježeg lica i centimetara nudi i puno napredne tehnologije