Pogledajte dokumentarni film o HRABROM SANDŽAKLIJI autora Avde Huseinovića

Izvor: Saff

Dokumentarni film „LEGENDA O ZAMI – SMRT ZA ŽIVOT“, autora Avde Huseinovića realizovan u produkciji Udruženja „Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u Bosni i Hercegovini“ 2019. godine, priča je o Zami Dučiću, legendarnom sarajevskom ratnom komandantu, jednom od simbola odbrane grada Sarajeva, heroju odbrane Republike Bosne i Hercegovine.
Film prati njegov životni put od rođenja i odrastanja u rodnom Plavu, pa do dolaska u Sarajevo, formiranja porodice, organizacije otpora, velikih herojskih podviga u odbrani glavnog grada RBiH i pogibije na koti Jasen kod mjesta Srednje (općina Ilijaš).U herojskoj borbi u odbrani države Bosne i Hercegovine, Zamo Dučić je poginuo prije 27 godina, 24. septembra 1994. godine na poziciji komandanta Manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Za hrabrost ispoljenu tokom agresije, posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te je proizveden u čin majora. Jedna kasarna Oružanih snaga BiH nosi njegovo ime. Zamo Dučić je poginuo u borbi sa specijalnom jedinicom Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS „Beli vukovi“, koja je bila pojačana ruskim plaćenicima.

Izvor: Saff

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts