in ,

Počela primena sporazuma Kosova i Albanije: Bez kontrole na prelazima

Primena sporazuma koji predviđa da na prelazima između Kosova i Albanije nema kontrole počela je danas, prenosi Kljan Kosova.Građani Kosova koji su otišli na odmor na obalu Albanije danas su prelaz prošli bez policijske kontrole.

Ovaj režim je dogovoren na nedavnoj zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade u Prištini.Po sporazumu, svakog vikenda tokom letnje sezone, odnosno do 30. septembra, na prelazima neće biti provere dokumenata ili zadržavanja.

Takođe, razgovaralo se i o drugim pitanjima povezanim s primenom sporazuma i drugim obavezama preuzetim na zajedničkim sastancima dve vlade.

Autopijac.com

Kako je saopštilo kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju i harmonizaciji svih zakonskih i podzakonskih akata s ciljem početka sprovođenja “mini-šengenskog” sporazuma između Kosova i Albanije.

Ovaj sporazum je iniciran i dogovoren na prethodnom sastanku predstavnika dve vlade, održanom u Peći krajem prošle godine, prenosi agencija Anadolija. Obe strane su se složile da je ovaj sporazum u funkciji kretanja ljudi, robe i olakšavanja saobraćaja između Kosova i Albanije.

Dve radne grupe sastale su se prošle sedmice u Draču, gde su uskladile nacrt ovog sporazuma. Takođe, obe strane su se složile da narednih dana budu održani naredni sastanci u cilju finalizacije sporazuma.

kosovoonline

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Vulin ne odustaje: Stvaranje srpskog svijeta se ne može zaustaviti

Mirsad Đerlek nastavlja se sa deljenjem funkcija, sinu Amaru Komisija za akreditaciju