in

PC, INTERNET, SMARTPHONE: Koja je sljedeća velika tehnološka prekretnica?

Pitanje koje postaje sve popularnije je šta možemo očekivati ​​od sljedeće tehnološke ere: metaverze, blokove ili kvantne računare?

Izvor: SmartLife / Unsplash / Richard Horvath

Podijelimo li povijest tehnologije na važne prekretnice i izume, trebali bismo se zapitati koja je sljedeća “velika stvar” ove grane industrije. Ako izum radija, telegrafa, pa čak i televizije odvojimo u posebnu kategoriju, sljedeća velika prekretnica svakako je PC era.

Doba personalnih računara

U kolovozu 1981. IBM je predstavio prvi personalni računar otvorene arhitekture sa MS-DOS-om i kasnijim Windows operativnim sistemom. Međutim, kako se događa, osim hardvera, ono što obilježava eru je i softver, a u ovom slučaju to je bio VisiCalc na Apple II računar, aplikacija za rad sa stolovima.

VisiCalc

VisiCalcIzvor: SmartLife / Wikipedia

Internet doba

Još jedna velika prekretnica dogodila se 1995. godine sa Netscape IPO. Osnova nove tehnologije bio je web pretraživač (današnji pretraživač), alat koji je mogao pretvoriti Internet u nešto što svi razumiju i koriste. Početak ove ere obilježila je ozbiljna borba za kontrolu pretraživača, borba u kojoj je Microsoft praktično uništio Netscape i zauzeo 90% tržišta, nakon čega je dobio spor zbog svoje monopolističke pozicije, koju je kompanija jedva preživjela.

Na softverskoj strani, aplikacija koja je obilježila eru interneta, bez sumnje, jeste Facebook. Facebook je osmislio i zaokružio koncept društvenih mreža, prirodno se pozicionirajući u sam vrh tržišta koje je stvorio.

Pametni telefoni

Era u kojoj se sada nalazimo počela je 2007. godine, tačnije u januaru 2007. godine, kada je Apple predstavio prvi iPhone i pokrenuo lavinu pametnih telefona. Iako su Nokia, Sony-Ericsson, HP i mnogi drugi već imali svoje pametne telefone, niko to nije učinio dobar kao Apple.

Apple događaj

Apple događajIzvor: SmartLife / YouTube / Apple

Za razliku od prve dvije velike ere, ovaj put ne postoji jedan dominantni operativni sistem, već duopol Apple iOS i Google Android operativnih sistema. Ono što je obilježilo ovu eru sa softverske strane je komunikacijske aplikacije, bilo da se radi o SMS -u, MMS -u, iMessage -u, Viberu, WhatsApp -u ili nekoj drugoj platformi, komunikacija je doživjela potpuno drugačiji oblik. Iako možda ne izgleda tako, doba pametnih telefona polako doseže vrhunac i vrijeme je za promjene. Nova, tehnološka prekretnica.

Šta sad?

Ako je doba pametnih telefona zaista na vrhuncu, što slijedi? Američko-kanadski pisac William Gibson rekao je da “budućnost je već tu, samo nije pravilno raspoređena”. I zaista, oko nas postoje mnoge stvari koje polako, ali sigurno napreduju u tehnološkoj industriji.

Metavers je zbirka ogromnih virtualnih okruženja koja podsjećaju na video igre, za koje neki kažu da služe za zabavu bogatih pojedinaca u njihovim klimatiziranim pećinama dok se planeta kuha polako, ali sigurno, a manje sretni pojedinci imaju problema s udisanjem čistog zraka. Metaver je idealan način za bijeg od neugodne stvarnosti koja vas okružuje.

Facebook Ray Ban Stories Wayfarer model

Facebook Ray Ban Stories Wayfarer modelIzvor: SmartLife / YouTube / Ray Ban Films / Snimak ekrana

Druga dva kandidata koji bi mogli označiti novu eru su kriptografija (blockchain tehnologija) i kvantni računari. Međutim, i ovdje postoji jedna velika kontradikcija: naši trenutni kripto alati pružaju sigurnost, jer se ključevi koji se koriste ne mogu slomiti sa sadašnjim računarima za milion godina. S druge strane, ako kvantni računari ožive, moći će to učiniti za nekoliko nanosekundi.

Možda je ovo pravi trenutak da priznamo da smo kao vrsta previše pametni za svoje dobro.

Izvor: mondo.rs

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

TRAGIČNA NESREĆA KOD LAJKOVCA: Muškarac pecao, pao u rijeku i UTOPIO SE

NAJVEĆA GMAIL PROMENA DO SADA: Google od svoje aplikacije pravi novi komunikacioni centar za sve