in

Pakistanska vojska bombardovala nekoliko sela u istočnom Afganistanu

Najmanje Petoro djece i jedna žena ubijeni su nakon što su ih pakistanski helikopteri bombardovali u nekoliko sela u provincijama Khost i Kunar u istočnom Afganistanu, rekao je za AFP pokrajinski direktor informacija Najibullah Hassan Abdaal.

“Pakistanski helikopteri bombardirali su četiri sela u blizini linije Durand u provinciji Khost”, rekao je za AFP jedan od zvničnika afganistanske vlade pod uvjetom da ostane anoniman.
‘Gađane su samo kuće civila, a bilo je i žrtava’, dodao je on, ali nije iznio više detalja.

Starješina avganistanskog plemena Gul Markhan, potvrdio je incident u Khostu.
Pakistanski vojni zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar, a glasnogovornici talibanske vlade u Kabulu odbili su komentirati ovaj napada za AFP.

U saopćenju afganistanskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da su se ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi i zamjenik ministra odbrane Mullah Shirin Akhund sastali sa pakistanskim ambasadorom i ‘osudili napade na provincije Khost i Kunar’.

“Ministar Muttaqi je rekao da se sva vojna kršenja, uključujući i ona u Khostu i Kunaru, moraju spriječiti jer takvi akti pogoršavaju odnose između dvije zemlje, dozvoljavajući antagonistima da zloupotrijebe situaciju što dovodi do neželjenih posljedica”, navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid također je osudio ove napade.

‘IEA (Islamski emirat Afganistan) poziva pakistansku stranu da ne testira strpljenje Afganistanaca po takvim pitanjima.’ Još je dodao: ‘Problemi između dvije zemlje moraju se rješavati političkim sredstvima.’

Pakistanska vojska je saopćila da su teroristi napravili zasjedu vojnom konvoju u blizini granice sa Afganistanom u području Ishama, okrug Sjeverni Vaziristan, ubivši sedam pakistanskih pripadnika obezbjeđenja.

“Naše trupe su brzo reagovale, efikasno su se angažovale i ubile četiri terorista. Međutim, tokom intenzivne razmjene vatre, sedam vojnika je postiglo šehadet”, navodi ISPR.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Usame: Zamolili smo da se ekshumacija odloži i da se tužilaštvo BiH uključi u proces

Vjernici večaras obilježavaju Lejletu-l-Bedr