in

Ova karta otkriva koliko je veliko ukrajinsko ratište i teritorija koju su do sada zauzeli Rusi

Vojni analitičar Jutarnjeg lista Igor Tanak napravio je zanimljivu kartu ukrajinskog ratišta. Naime, on je ukrajinsku kartu preklopio preko našeg regiona kako bi slikovitije shvatili koliko je veliko ukrajinsko ratište i teritorija koju su do sada zauzeli Rusi.

Od ukupno oko 603,548 km² državne površine Ukrajine, ruski agresori su po zapadnim procjenama do danas osvojili 125.000 kvadratnih kilometara Ukrajine iz njenih granica prije 2014. godine. Tu se, dakle, računa i Krim te dijelovi Luhanske i Donjecke regije koji su u ruskim rukama dočekali 24. februara ove godine, da bi se onda tome u brzom ritmu pridružio i praktično čitav administrativni prostor Hersonske regije na jugu – kojeg ruske snage sada pošto-poto nastoje sačuvati u punini granica.

Naime, sada kada je ratište bitno skraćeno ruskim odustajanjem od Kijeva i sjevera Ukrajine, govorimo o ratištu koje je na grubo duljinom usporedivo s potezom od Jadrana do Krakova u Poljskoj, gdje pojedini odsjeci fronte po veličini svog prostora odgovaraju dobrim dijelovima nama susjednih država, a koncentrirano ratište Donbasa tu na grubo obuhvaća prostor nešto manji od Istočne Slavonije ili Istre.

(Jutarnji list)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Policija u automobilu koji je oduzela i pretresala u aprilu, juče pronašla još pet kilograma heroina

Sjenica / Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj