Ostvaruje se najgora noćna mora Milorada Dodika

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je zabrinjavajući podatak prema kojem je skoro izjednačen broj zaposlenih radnika s brojem penzionera. Naime, u oktobru ove godine, u manjem bh. entitetu bilo je oko 273 hiljada penzinera dok je u isto vrijeme bilo 275 hiljade radnika, javljaju agencije.

Što je još gore, taj negativni trend se nastavlja iz godine u godinu, i procjenjuje se da će najkasnije za pet godina, u “prosperietnijem dijelu BiH”, kako Milorad Dodik redovno naziva manji bh. entitet, broj penzionera nadmašiti broj radnika, što bi moglo dovesti do potpunog fijaska penzionog sistema.

Ni situacija u politički blokiranoj Federaciji BiH nije sjajna, no ipak je povoljnija. Naime, u oktobru 2021. godine, u Federaciji BiH je bilo 526 hiljada zaposlenih a 428 hiljada penzionera, što znači da je broj radnika za 98 hiljada veći od broja penzionera. Ohrabruje činjenica da broj zaposlenih radnika u Federaciji BiH raste brže od broja penzionera, što ostavlja dovoljno prostora ne samo za redovnu isplatu postojećih penzija nego i za njihov blagi rast na godišnjem nivou.

Ključna razlika između dva entiteta nastala je u razdoblju od 2014. do 2018. godine kada je broj radnika u Federaciji BiH povećan za 73 hiljade – sa 448 hiljada na 521 hiljadu, dok je u Republici Srpskoj, upravo u tom razdoblju, broj radnika povećan za 20-tak hiljada a penzionera za oko 23 hiljade.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts