in

OSA upozorila na moguće cyber napade, poziva institucije i pojedince da hitno djeluju

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH uputila je upozorenje u kojem pozivaju institucije i pojedince da zaštite informaciono-komunikacione sisteme.

Kako je saopćeno iz Agencije, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motiviran postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite.

– Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje cyber napada u Bosni i Hercegovini. U svakodnevnom smo kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme – naveli su iz OSA-e.

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada, dodaje se u upozorenju iz OSA-e.

Izvor:Saff

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Priština odobrila premijerki Srbije Ani Brnabić da posjeti Kosovo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan 6. septembra u zvaničnoj posjeti BiH