in

Orijentalni tepih hit je u unutrašnjosti! Idealan je za sve minimalističke prostore, evo ideja kako ga uklopiti

Orijentalne prostirke relevantne su za svijet dizajna enterijera već nekoliko godina, ali ove godine bi se moglo reći da su postale imperativ. Raznolikost boja, kvalitetni materijali poput vune i svile ili njihova kombinacija, orijentalni dizajn koji je prikladniji za domove naših baka i stare biblioteke, uzdignut će svaku dnevnu sobu, kuhinju, spavaću sobu, ured, hodnik, ali i kupaonicu .

Idealne su za razbijanje monotonije, koju svi sigurno imamo u jednoj od soba u našem stanu ili kući. Danas ih nudi gotovo svaka trgovina namještajem, a njihova povijest seže u 500 pne. Riječ je o ručno vezanim prostirkama koje potječu iz azijskih zemalja – Irana (nekadašnja Perzija), Kine, Indije, Rusije, Turske, Pakistana, Tibeta i Nepala. Te su zemlje ujedno i najveći izvoznici ove vrste tepiha, u slučaju da u svom domu želimo imati potpunu autentičnost i rukotvorine. Možda najpoznatiji tip je perzijski tepih, a prepoznatljiv je po “zgusnutom” načinu tkanja, gdje pokriva površinu od približno šest centimetara sa oko 160 čvorova.

Tradicionalno, što više motiva ima na tepihu, to znači da potječu iz nerazvijenog i siromašnog plemena, a što ih je manje, to tepih više plete neko ko dolazi iz urbanijeg dijela zemlje.

Svaka životinja, biljka ili boja na tepihu ima svoje značenje. Motiv lava, na primjer, označava pobjedu, deva je simbol bogatstva, konj brzine, slon moći. S druge strane, bambus je znak bogatstva i časti, krizantema označava dug život, čistoću ljiljana i mudrost karanfila. Crvena označava sreću i radost, žutu snagu, zeleni raj, bijelu čistoću i mir i smeđu plodnost.

Također smo provjerili ponudu orijentalnih prostirki na našem tržištu i izdvojili nekoliko atraktivnih „komada“. I sigurni smo da ste već posegnuli u podrum za orijentalni tepih, koji je vjerovatno ostavština vaših baka …

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

VIDEO Zavirite u seosku ljepoticu na rubu šume! Novi Zagreb zamijenili su životom u skladu s prirodom

Učimo vas kako napraviti kokardu: Uz Anu Hrgovčić lako možete pronaći prekrasan ukras za svoj prostor