in

OPREZ!!! Izazov na TikTok-u šalje decu u smrt (FOTO)

Iako naizgled bezazleni, TikTok izazovi neretko su bili pogubni po decu iz čitavog sveta. Poslednji u nizu tragičnih slučajeva, smrt četrnaestogodišnjeg dečaka Leona Brauna, koji je preminuo nakon što je učestvovao u “blekaut izazovu”, ponovo je u fokus javnosti stavila pitanje bezbednosti ove društvene mreže.

Naime, njegovo telo je pronašla njegova majka Lorin Kiting u njegovoj spavaćoj sobi. On je za TikTok snimao „blekaut“ izazov, isti onaj u kojem je stradao i Arči Betersbi.

U ovom izazovu učesnici ne dišu sve dok se ne onesveste, što može dovesti do toga da nizak nivo kiseonika u mozgu prouzrokuje napade, ozbiljne povrede i smrt.

Foto: Društvene mreže

Lorin Kiting je zbog toga izdala upozorenje drugim porodicama.

“Jedan od Leonovih prijatelja mi je rekao da je učestvovao u tom čelendžu na Fejstajmu, nakon što ga je video na Tik-Toku. Leon je hteo da bude prvi koji će to da proba. On i njegovi prijatelji su mislili da je to smešno i zabavno. Mislili su da će se probuditi, ali Leon se nije vratio. Sve je pošlo po zlu”, navela je Kiting.

Kako kaže, nikada joj ne bi palo na pamet da bi njeno dete moglo tako nešto da uradi.

“Molim vas, upozorite ih, ovi onlajn izazovi nisu vredni njihovih života. Nisu vredni lajkova ili zbog čega već to rade”, istakla je očajna majka.

O ovom slučaju oglasio se i TikTok koji je saopštio da preduzeli mere kako bi sprečili korisnike da dele snimke i da ih pretražuju rečima “blackout challenge”. Navode i da brišu takve snimke kada ih pronađu.

Na isti način stradao i maleni Arči
Isti izazov, bio je poguban i po Arčija Betersbija, koji je pre nešto manje od mesec dana preminuo nakon što je isključen sa aparata koji su ga držali u životu duže od pet meseci.

Dečak je bio u stanju moždane smrti, a od 7. aprila je uveden u indukovanu komu.

Njegovo srce je nastavilo da kuca, ali nije bilo naznaka da može da se oporavi. Tada je započeta pravna bitka između njegovih roditelja – koji su verovali u izlečenje svoga sina i doktora koji su govorili da nema nikakve nade i da je bolje da se dečak poštedi mučenja.

Na kraju je odlučeno da bude isključen sa aparata.

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Devojčica (9) visila na vratima pola sata
Takođe, dve porodice iz SAD pokrenule su tužbu protiv TikTok-a nakon što su njihove maloletne ćerke umrle pokušavajući da urade popularne izazove koji se šire tom društvenom mrežom.

Jedna od njih je porodica Arojo iz Vinkonsina čija je ćerka Arijana Džejlin Arojo (9) umrla od gušenja 26. februara 2021. godine dok je pokušavala da uradi „blekaut čelendž“.

Foto: Privatna arhiva

Autopijac.com

Porodici Arojo pridružila se porodica Volton iz Teksasa čija je osmogodišnja ćerka Lalani Volton umrla na isti način 15. jula 2021. godine.

„Nije lako probuditi se svaki dan i znati da se tvoja devojčica neće vratiti“, rekla je Arijanina majka Kristal Arojo Roman.

Uznemirujući izazov je kod Arijane izazvao trajno oštećenje mozga. Kada ju je brat video kako visi na vratima svoje sobe odmah je otišao po oca koji je radio u podrumu.

“Bila je u takvom stanju najmanje pola sata pred očima svog petogodišnjeg brata”, navodi se.

Devojčica je hitno prevezena u bolnicu gde je stavljena na aparate za održavanje života.

“Testiranjem je otkriveno da ima trajno oštećenje mozga i potpuni gubitak funkcije mozga, a njena porodica je donela tešku odluku da je isključi sa aparata”, navodi se.

Zbog TikTok izazova slomila vrat

Da izazovi mogu prouzrokovati i trajne posledice govori slučaj Sare Plat 16- godišnjkinje iz Australije, koja je slomila je vrat dok je igrala “bezazlenu” igru i zbog toga sada, dve godine kasnije, još uvek ne može normalno da funkcioniše.

Foto: Jane Platt

Sa 16 godina, tinejdžerku su na jednom hokejaškom turniru vršnjaci nagovorili da isproba izazov „razbijanja lobanje“ koji se sastoji od toga da jedna osoba „lebdi“ oslonjena na druge dve dok je one šutirajući je u noge „ne dozvoljavaju“ da padne.

Izazov je tog dana pošao po zlu, i Sara je pala i pri tome polomila vrat.

“Mislili smo da će snimanje za TikTok biti zabavno i smešno. Iskreno, nisam ni želela da snimamo taj izazov, ali sam podlegla pritisku vršnjaka”, kaže Sara koja ni dve godine kasnije ne može normalno da pomera vrat.

U bolnici, lekari su konstatovali da je slomila tri kosti na vratu i pet pršljenova. Sada ima 18 godina i na sreću ponovo stala na noge. Pored poteškoća sa vratom, trajna posledica su i mišićne tahikardije, zbog kojih često pada u nesvest.

Muž je ubio nakon što je na TikToku govorila o razvodu

Još jedan bizaran zločin vezuje se za TikTok. Saniju Kan, 29-godišnju TikTokerku iz Čikaga ubio je bivši muž Rahil Ahmed (36), koji je potom presudio i sebi. Kako navodi čikaška policija, motiv zločina je to što je devojka na ovoj platformi otvoreno govorila o problemima u braku i nesuglasicama tokom razvoda.

Sania Khan Foto: Printscreen/TikTok/geminigirl_099

Njen bivši suprug je navodno otputovao iz Džordžije došao u Čikago, u koji se ova zvezda sa mreža nedavno preselila kako bi radila kao fotograf.

Njegov nestanak prijavila je porodica, koja je policiji rekla da misli da je otišao kod bivše žene.Policija je tada došla u stan TikTokerke i tamo zatekla i ženu i muškarca sa prostrelnim ranama u predelu glave. Pored tela muškarca nalazio se pištolj.

nova.rs

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Rusija huška Srbiju na rat: Poziv na denacifikaciju “srpskog sveta” u programu ruske TV

Priča o “prebrojavanju” je krenula u Budimpešti, a kasnije i u Rimu, što nas je posebno zabrinulo