in

ODGOVOR ZELENSKOG – Ukrajina zvanično podnela zahtev za PRIDRUŽIVANJE NATO-u: “Sa Putinom nećemo pregovarati NIKAD”

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO savezu, saopštio je njen predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Gardijan.

Njegova odluka je objavljena nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinska regiona.

Kako je rekao Kijev traži ubrzano članstvo u Alijansi.

– Mi smo već de fakto saveznici. De fakto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse. Ukrajina podnosi zahtev da to potvrdi de jure ubrzanom procedurom – rekao je Zelenski.

On je objavio i fotografiju sa potpisanim dokumentom.

Zelenski je rekao da je „spreman za dijalog“ sa Rusijom, ali da bi to bilo „nemoguće“ pod njenim sadašnjim predsednikom Vladimirom Putinom.

– Ukrajina je bila i ostala lider u pregovaračkim naporima. Naša država je uvek nudila Rusiji da se postigne dogovor o suživotu pod jednakim, poštenim, pristojnim i poštenim uslovima. Očigledno je da je sa ovim ruskim predsednikom to nemoguće. Ne zna šta su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim predsednikom Rusije – rekao je Zelenski.

Kabinet ukrajinskog predsednika izdao je prethodno saopštenje nakon današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali su pitanje još jednog pokušaja pripajanja teritorije Ukrajine i eskalacije oružane agresije Ruske Federacije. Učesnici sastanka razgovarali su o načinima suprotstavljanja pokušajima zemlje agresora da pripoji ukrajinske teritorije.

Razgovarano je o merama koje se moraju preduzeti da bi se obezbedila kolektivna bezbednost evroatlantskog prostora i Ukrajine. Konkretno, to je jačanje i širenje međunarodne koalicije za podršku Ukrajini, povećanje vojne i tehničke pomoći našoj zemlji, jačanje sankcionog pritiska na Rusiju, sprovođenje predloga za garantovanje bezbednosti u međunarodnoj areni, aktiviranje strategije nuklearnog odvraćanja Rusije od strane zemalja evroatlantskog prostora, kao i suprotstavljanje hibridnim pretnjama koje izaziva zemlja agresor”, navodi se u saopštenju.

Putin je sa liderima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) Denisom Pušilinom i Leonidom Pasečnikom, kao i sa načelnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Jevgenijem Balickim i Vladimirom Saldom potpisao sporazume o pristupanju ove četiri teritorije u sastav Ruske Federacije.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

“KAO DA JE OTEO DANSKU, BELGIJU I HOLANDIJU ZAJEDNO” – Estonska premijerka optužila Putina za krađu: Nazovimo stvari PRAVIM IMENOM

Ova žena PET GODINA odlazila je na stanicu gradskog prevoza, ali NIKAD NIJE UŠLA U NJEGA: Kad su saznali zašto dolazi i samo sedi mirno SVI OKO NJE SU POČELI DA PLAČU