in ,

ODBRANA ŠUMA STARIM TELEFONIMA: Pametni telefoni štite šume od ilegalne sječe i životinje od izumiranja

Zahvaljujući kompaniji Huawei stari smart telefoni ne moraju da završe na smetlištu, jer mogu da se koriste u borbi protiv ilegalne seče šuma.

Spajanjem starih pametnih telefona, naknadno opremljenih veštačkom inteligencijom, sa malim solarnim panelima, mikrofonima i antenama, Huawei je stvorio Guardian uređaje, koji donose “mobilnu revoluciju” u borbi protiv ilegalne seče šuma.

U suštini, govorimo o crnoj kutiji okruženoj malim solarnim panelima u obliku listova koji su dizajnirani da uhvate što više sunčeve svetlosti.

Ono što je veštačka inteligencija zaista pokazala nakon prvog perioda testiranja jeste njena sposobnost da veoma brzo pregleda značajne količine podataka i zamene manuelno praćenje divljih životinja, koje je u prošlosti podrazumevalo da stotine volontera pretražuju rezervate prirode, koristeći različitu vrstu opreme i danima ili nedeljama dokumentuju sve što vide ili čuju. Srećom, mobilna mreža u tropskim kišnim šumama je generalno dovoljno jaka da prenosi audio podatke u realnom vremenu.

Interesantno je da su mikrofoni u starim Huawei telefonima bolji od većine mikrofona drugih proizvođača telefona, jer hvataju specifične zvukove na određenim visokim i niskim frekvencijama, što u šumama igra veoma bitnu ulogu za prepoznavanje sumnjivih zvukova.

Samo jedan paket crne kutije s telefonom dovoljan je da zaštiti i u realnom vremenu prijavi ilegalnu seču šuma u radijusu od tri kilometra kvadratna, ali i da smanji oslobađanje CO2 u vazduh za do 15 tona u poređenju sa tradicionalnim načinom praćenja prirodnih pojava u prošlosti. Huawei telefoni na ovaj način štite već 2.500 kvadratnih kilometara kišnih šuma, što je ekvivalentno površini od preko 200.000 fudbalskih stadiona!

Deforestacija predstavlja veliki problem, jer je, prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 90 odsto seče tropskih šuma ilegalna, time se uništava flora i fauna, a retke vrste izumiru.

Ipak, zahvaljujući ovakvim inovativnim uređajima, ovom trendu se može stati na put i različite NVO i grupe za očuvanje prirode, klime i prirode žele da prošire ovaj projekat na okeane, planine i druge prirodne rezervate.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

CNN PIŠE: BOSNA I HERCEGOVINA JE NA IVICI SUKOBA, HOĆE LI ZAPAD UČINITI NEŠTO DA ZAUSTAVI RAT?

Hrvatski mediji se dive bosanskom humoru i tokom poplava