in ,

Od komandanta sjeničke tvrđave do modernih gradskih lidera u Novom Pazaru: put porodice Čavić

Porodica Čavić je jedna od najčuvenijih gradskih porodica u Novom Pazaru, koja svoje porijeklo vodi od Čavića iz Sjenice. Među prvim članovima porodice pominje se Mustaj-beg Čavić, komandant sjeničke tvrđave u kraju 18. i početku 19. vijeka. Sjenički Čavići bili su veoma bogati i imali su posjede od Sjenice do Ivanjice.

Danas u selu Brnjici, nedaleko od Sjenice, postoji kamena kula Čavića koja odolijeva zubu vremena. Ova porodica se proširila na Novi Pazar, gdje je Ešref Čavić, sin Mustaj-bega, preselio i imao dva sina – Amir-bega i Osman-bega. Amir-beg je ostavio sinove Nusreta, Ismeta, Mustafu, Omera i ćerke Azizu i Nazimu, dok je Osman-beg imao sina Šahsuvar-bega i mlađeg Šemsi-bega.

Ova braća su poznati po tome što su sagradili prvu modernu kuću u Novom Pazaru 1911. godine, koja je bila sazidana od cigle i pokrivena crepom. Porodica Čavić je ostavila traga u historiji Novog Pazara kroz svoju političku i poslovnu aktivnost, te je i danas jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih porodica u gradu.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Fudbaleri Maroka dočekani u Rabatu kao heroji

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore poklanja 250 evra za 100 godina života: prava poslastica za starije penzionere!