in

Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje

Autopijac.com

Prema izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, žene će u narednoj godini moći da idu u starosnu penziju sa 63 godine i šest meseci života, umesto sa 63 godine i četiri meseca koliko je potrebno u ovoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti – minimum 15 godina.

Muškarci, sa druge strane, u starosnu penziju idu po starom, sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Ova promena se dešava zahvaljujući izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su donete 2014. godine. Od tada, uslovi za penziju za žene se svake godine menjaju, a starosna granica se pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. Ovo pomeranje starosne granice će se nastaviti do 2032. godine, kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego što je to sada slučaj.

Pored osnovnog uslova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu da ostvare ovo pravo sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Muškarci ove godine mogu da idu u prevremenu penziju sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Naredne godine, uslov će biti 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

Žene, sa druge strane, za prevremenu penziju u ovoj godini trebaju imati najmanje 59 godina i 39 godina i osam meseci staža. Naredne godine, uslov će biti 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Aladin Paučinac prozvao Vahidina Melajca – Šta si nam nanijetio Vahidine?

E-fakture obavezne i za privatnike, za frilensere dva modela plaćanja