in

OCD: Himna kao paravan za loše stanje u obrazovanju

Više organizacija civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara ocijenilo je danas da je novoustoličena praksa intoniranja himne na početku školske godine paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu i oproban mehanizam za prikupljanje predizbornih poena.

OCD su u zajedničkom saopćenju o “slučaju” izrazile zabrinutost zbog dodatne polarizacije društva, produbljivanja jaza između države i bošnjačke zajednice, kao i jačanja ukupnog nepoverenja građana u institucije sistema.

“Oštro se protivimo neprihvatljivoj praksi da institucije selektivno primenjuju zakone, pravila ili uredbe, te se intoniranje himne Kraljevine Srbije ili puštanje ‘rokenrola’ u nekim drugim sredinama proglašava bezazlenom greškom, a u Novom Pazaru sličan postupak tretira kao napad na ustavni poredak zemlje“, navodi se u saopćenju.

Autopijac.com

Nevladine organizacije smatraju da se u složenim i pluralnim zajednicama povjerenje gradi jednakim odnosom države prema svim građanima, simbolima koji ne dele građane na osnovu etničke, vjerske i druge pripadnosti i efikasnom zaštitom ljudskih i manjinskih prava svih građana.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10 su zajedničkim saopćenjem zatražili i da državni organi pažljivo ispitaju okolnosti, uzroke i stvarne posljedice, isključe utjecaje neodmjerenih izjava zvaničnika i senzacionalističkih naslova, i postupe u najboljem interesu stabilnosti i jačanja povjerenja u multietničkim zajednicama.

Izvor: Radiostoplus.com
Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Medresu upisala 184 učenika – Predsjednik Mešihata obišao prve razrede

Veljović: Politički progon i osveta Krivokapića i Abazovića