in

Obilježena 28. godišnjica stradanja šestero djece na sankanju na Alipašinom Polju

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježena je 28. godišnjica stradanja šestero djece na sankanju na Alipašinom Polju, u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju tužne godišnjice prisustvovale su, između ostalih, porodice i prijatelji ubijenih mališana, predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Na tom mjestu je, prije 28 godina, od agresorske granate poginulo šestero djece na sankanju, dok ih je još šestero teže povrijeđeno.

Na današnji dan 1994. godine poginuli su Indira Brković (12), Jasmina Brković (5), Mirza Dedović (8), Danijel Jurenić (11), Nermin Rizvanović (13) i Admir Subašić (8).

Ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih KS Aleksandra Nikolić rekla je kako su se danas okupili na mjestu koje označava tugu i bol svih, koje podsjeća na strahote i surovost hiljadudnevne opsade Sarajeva.

“Na mjestu koje svjedoči o ubistvu onih koji nisu imali mogućnost da dosanjaju snove, usreće svoje bližnje, izgrade ovaj grad i našu zemlju. Opet smo tu da odamo počast nevinim žrtvama, ubijenoj i ranjenoj djeci Sarajeva”, rekla je Nikolić.

Istakla je kako ne postoje riječi kojima se mogu opisati bol i nemoć onih koji su izgubili svoje najmilije niti postoji logika kojom bi se objasnilo zbog čega su mučki i bez milosti izdaleka ubijeni.

Autopijac.com

“Mi koji smo preživjeli strahote opkoljenog grada ipak vjerujemo da je pravda dostižna i spora, a u slučaju BiH i selektivna. To potvrđuju presude Međunarodnog suda u Haagu koji je za zločine počinjene nad stanovništvom u Sarajevu osudio Stanislava Galića, komandanta sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, a njegovog nasljednika Dragomira Miloševića na 33 godine, dok je komandant glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor”, rekla je Nikolić.

Dodala je kako smo izborili slobodu i baš zbog žrtava i svih onih kojih se sjećamo danas ovdje, strahota koje pamtimo, moramo naći snage.

“Moramo se okrenuti i hrabro i ustrajno graditi budućnost, graditi našu zemlju u kojoj ćemo svi biti ravnopravni, u kojoj ćemo imati jednake šanse i u kojoj se niko neće osjećati zapostavljeno i diskriminirano”, rekla je Nikolić.

Dodala je kako se mora objasniti djeci i mladim ljudima da možemo biti sretni i uspješni samo onda kada su naše komšije sugrađani sretni i uspješni, kada svi odlučimo da želimo doprinijeti naporu da ojačamo kvalitet života svih građana BiH.

“To je zaista vrlo težak i zahtjevan zadatak. To je dugotrajan proces kojem svjedočimo. To je proces koji traži imaginaciju, kreaciju, saosjećanje, ali istovremeno vraća vjeru u život i vjeru u ljude”, kazala je ministrica.

 

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

U Novom Pazaru još 110 novoobolelih od korona virusa

UDES NA PAZARIŠTU KOD NOVOG PAZARA! Povređeno više lica (FOTO)