“O slavnoj srpskoj historiji”: Zastavu prepisali od Albanaca, himnu obradili, a za ustanak im trebalo 500 godina

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, državni je praznik koji se 15. septembra obilježava u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik se proslavlja na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poziva građane da istaknu zastave, a objavio je i video naslovlje “srpstvo je vaskrslo” na kojem su prikazani kadrovi iz vremena Prvog svjetskog rata gdje srpska vojska nosi srpsku zastavu…

Građanski aktivista, Obren Medenica iz Crne Gore osvrnuo se na predstojeći srpski praznik. On je u par rečenica objasnio kakva je to “slavna srpska istorija”. “Dan zastave, koju je nacrtao sultan, je prepisano od Albanaca, himna im je obrada kompozicije “Bože čuvaj cara Franca” Jozefa Hajdna, kapa im je austrougarska, jezik im sadrži 8.000 turcizama, a svima govore da ne postoje, da su, ustvari, isto što i oni.A znaju li oni ko su?Ne slave dan ustanka protiv fašizma, nemaju dan nezavisnosti, dan državnosti im je neki svetac, 500 godina im je trebalo da dignu jedan ustanak, a oslobodili se tako što se to carstvo raspalo.I pričaju nama o svojoj slavnoj istoriji, himni, zastavi, svemu… Nama?”,napisao je Medenica.

Danas Srbija zboravlja da je u toj njihovoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata bilo i bošnjačkih odreda iz Sandžaka (koje su zvali Muhamedanci). Da su se oni zajedno sa srpskom vojskom borili i kad se probijao Solunski front ali i kad se branio i oslobađao Beograd. Da je “neznani” junak na Avali upravo bio Bošnjak Sulejman Balić iz Duge Poljane kod Sjenice.

Međjutim, to je nauk svima nama da se više ne borimo pod tuđom zastavom, jer ćemo biti zaboravljen i novi “neznani” junaci.


Total
23
Shares
  1. Ovo su vam pisala vaša braća crnogorci. Dobro vi znate od koga ste ukrali historiju… Siniša Siniša, malo kulture nije na odmet, nemoj kao vecina nekulturnih Srba da budeš

  2. Zadji u porodično stablo i na jednoj od ne toliko davnih grana naći ćeš tvog pra dedu koji je prodao dušu i poturčio se…
    Naći ćeš i koja ti je slava bila!

  3. Zorane nema sanse da posle 500 godina pod Turcima je ostalo ni S od srpske krvi u vama. A to sto vi necte istinu da prihvatite i mjesate se u sve drzave u okolini, je problem vas Srba.

  4. Albanija nije daleko, a ni Turska, pa ako ste vec tolike patriote, a vrnite se vi u vasu zemlju pa ostavite Srbima Srpsko. Srecan vam put bio. Vama koji ne volite srbe, vija Albanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts