in

NVO i mediji: Oštećenje pravoslavnih spomenika sraman čin, PU Novi Pazar se još nije oglasila ovim povodom.

Autopijac.com

Desetak novopazarskih nevladinih organizacija i medija danas je najoštrije osudilo skrnavljenje i rušenje spomenika na pravoslavnom groblju Šestovo u Novom Pazaru.

U saopštenju se ocenjuje da je “nedopustivo da se suočavamo sa ovakvim nedeljama u 21. veku, koje nisu samo vandalski čin, već i čin mržnje”.

Potpisnici saopštenja smatraju da svi zajedno treba najoštrije osuditi sramni čin, „bez obzira na to što počinioci nisu ostavili nikakav znak koji bi ukazivao da se radi o činu izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i poruku da je takav čin mogu poslati.”

Nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava Kulturni centar Damad, Urban-in, Akademska inicijativa „Forum 10“ i Monitor i Media Radio Sto Plus i portali A1 i Takt Media, podsjećaju da je ovaj grad važio za region poštovanja čak i za vreme “najintenzivnijih kriza” i međusobnog uvažavanja građana različitih nacionalnosti “i uvereni su da su stanovnici Novog Pazara, bez obzira na nacionalnu, versku i drugu pripadnost,” iskreno protiv svakoga ko pokuša da ugrozi mir i stabilnost u ovoj ili na bilo koji drugi način.”

Autopijac.com

Prošlog petka na pravoslavnom groblju u Šestovu otkriveno je 7 oštećenih i uništenih spomenika. Nakon dojave policija je odmah izašla na lice mjesta i izvršila uviđaj.

PU Novi Pazar se još nije oglasila ovim povodom. Jedina informacija je da se intenzivno radi na rasvetljavanju ovog događaja koji je uznemirio Novopazarce. Nezvanično, na oštećenim i porušenim spomenicima vidljivi su tragovi blatnjavih cipela. Istraga treba da utvrdi da li se radi o jednom ili više izvršilaca.

Gradska uprava će finansirati obnovu oštećenih i uništenih nadgrobnih spomenika. To je medijima rekao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac tokom obilaska groblja na Šestovu.

Biševac i njegov zamjenik Igor Novović razgovarali su sa starješinama Svetog Petra i crkve Svetog Nikole, Tomislavom Milenkovićem i Slobodanom Đorićem. Osudili su ovaj vandalski čin i izrazili uvjerenje da će nadležni organi brzo riješiti slučaj i počinitelje privesti pravdi.

(Danas)

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

NOVOPAZARAC ZAUSTAVLJEN U MRČAJEVCIMA! Švercovao “falš” farmerke brendova ”Diesel” i ”Dsquared” (FOTO)

Vulin nagradio pripadnike tima za borbu protiv droge iz Prijepolja