in

Novo lice zadarskog gurmanskog raja: Kombinacija umjetnosti i hrane u moru La Riseria koju ćemo voljeti na prvu

Ljetna gastro bajka može započeti. Već omiljeni La Riseria predstavlja prvu dalmatinsku adresu na zadarskoj Branimirovoj obali 9. Sa svakim susretom otkrivat ćemo detalje ove zasigurno najoriginalnije trgovine u Dalmaciji. Svestrani umjetnik Denis Brajčić prostor od 60 kvadrata na prometnoj zadarskoj šetnici udahnuo je novi element koji nas istovremeno privlači, ali i podsjeća da smo se u eri užurbanog života stavili na prvo mjesto.

Zidovima dominiraju plava i zlatna boja. Jasno su i vidljivo upisali “Ja”, što je ujedno i most između umjetnosti i naše svakodnevne potrebe za hranom. Uz kombinaciju drveta i metala, mediteranske biljke poput lavande, lovora i limuna savršeno su se stopile. Oni su oni koji ovom prostoru daju zelenu notu koja nas podsjeća da kada je hrana u pitanju trebamo težiti izvornom i datom od prirode.

Pročitajte takođe: Kao san! Saša Šekoranja otvorio je vrata svoje bajkovite vile u kojoj je dizajnirao ograničenu kolekciju Glorijinih torbi

Veza između hrane i umjetnosti

Tu dolazimo do dublje veze između Dalmacije i talijanskih gastronomskih specijaliteta koji se tradicionalno pripremaju u gotovo svakom domu. Pristupačne cijene nekih od najboljih talijanskih marki hrane i vina sada su nam dostupne gotovo ispred kuće. Zadar je prvi grad na obali u kojem ćemo pronaći razigranu i visokokvalitetnu talijansku rižu iz provincije Vercelli.

Sirevi koji nas vode na novo putovanje u Italiju dolaze iz regije Furlanije-Julijske krajine, a pršut iz regije San Daniele. Desetine vrsta tjestenine dolaze iz cijele Italije, što je prepoznato u svijetu. Deserti su iz jedne od najpoznatijih porodičnih slastičarnica na svijetu, pekare Dall'Ava, čije su se delicije nalazile na policama čuvenog Harrodsa. Posebnu pažnju vinima i popularnom prošeku privlače neki od najboljih vinara poput Ca ‘di Rajo, Ceci ili Bressan.

Zadarska La Riseria postaje mjesto susreta gdje ćemo se upustiti u avanturu kušanja novih, ali tradicionalnih talijanskih okusa. To je mjesto koje će okupiti porodicu, prijatelje ili poslovne saradnike za stolom. Ploveći morima okusa ovdje ćemo se susresti s najnovijim tehnologijama za proizvodnju visokokvalitetne hrane koja vuče korijene iz starih, tradicionalnih talijanskih manufaktura čiji su okusi dobrodošli širom svijeta.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Učimo vas kako napraviti kokardu: Uz Anu Hrgovčić lako možete pronaći prekrasan ukras za svoj prostor

Šareno i tačkano – u čast prirode! Kreativna Zagrepčanka koristi staru pjevačicu za šivanje unikatnog nakita