in

Nova.rs: Vulin se seli u Peking, biće ambasador Srbije u Kini

blank
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin sasvim izvjesno neće biti u novoj Vladi Srbije, ali to ne znači da će ga se njegov koalicioni partner i šef naprednjaka Aleksandar Vučić u potpunosti odreći. Kako saznaje “Nova”, Vulin će konkurisati za mjesto ambasadora Srbije u Kini.

Čišćenje proruskih kadrova iz vrha vlasti i usklađivanje sa politikom Evropske unije prema Rusiji, zahtjev je koji su zapadni partneri u više navrata poslije izbora izneli pred predsednika Srbije, koji će zbog toga nevoljno morati da žrtvuje svog vernog partnera, Aleksandra Vulina.

Da je upitna Vulinova pozicija potvrdio je i on sam, rekavši da mu “neće biti mjesta ni među živima“, a ne samo u novoj vladi, “ako o njemu budu odlučivali stranci“.

Komentarišući informacije da ga Zapad ne želi u novoj vladi, on je još istakao da “oni koji se dosledno bore za srpski narod, nikada nisu po volji neprijatelja srpskog sveta“, čime je indirektno najavio da je ovo njegov posljednji mandat u izvršnoj vlasti.

Šta ostaje Vulinu po napuštanju vlade

Iako je realan njegov odlazak iz vlade, Vulin neće ostati bez ikakve funkcije. Kako saznaje “Nova”, postoji ozbiljna mogućnost da njegovo novo radno mjesto bude u glavnom gradu Kine – Pekingu.

“Imajući u vidu njegovu lojalnost Vučiću i činjenicu da je godinama jedan od njegovih najbližih saradnika, izvesno je da će aktuelni ministar policije ipak dobiti neku funkciju izvan vlade. Kao mogućnost se pominje i ambasadorsko mesto u Kini”, objašnjavaju izvori “Nove”.

Prisluškivanje ruske opozicije – kap koja je prelila čašu

Bliskost sa Nikolajem Patruševim, sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije, najava njihove borbe protiv “obojenih revolucija” i zajednička akcija prisluškivanja ruskih opozicionara u Beogradu ključni su razlozi zbog kojih je Vulin u potpunosti neprihvatljiv za Zapad.

Autopijac.com

Njegovu mjesto u vlasti dodatno ugrožava spoljnopolitička pozicija Srbije, od koje se zahtijeva da zauzeme jasan kurs prema Rusiji i sve glasnije najave da će Srbija pridružiti sankcijama protiv te zemlje.

U takvim okolnostima, angažman Vulina, navode naši izvori, tretirao bi se kao “prst u oko” zapadnim partnerima.

“To bi bio pokazatelj da Srbija ne želi da prekine praksu sjedenja na dve stolice. Vulin se otvoreno predstavlja kao saradnik Kremlja i očigledno je da Rusija preko njega utiče na procese u Srbiji. To se videlo i u situaciji kad je policiju podredio interesima Moskve i iskoristio je za obračun sa onima koje zvanični Kremlj tretira kao neprijatelje”, tvrdi sagovornik, uz napomenu da je svega toga svjestan i njegov nadređeni – Aleksandar Vučić.

“Vučić nije reagovao na Vulinovu akciju prisluškivanja, jer je i sam svjestan razmjera tog skandala. Vulinovo angažovanje u vladi bi bio pokazatelj da ne postoji iskrena namjera da Srbija bude ujedinjena sa ostatkom Evrope u trenucima kad je stepen jedinstva veći nego ikad”, navodi sagovornik “Nove” iz diplomatskih krugova.

Šta je Vulin uradio za Patruševa

Uprkos brojnim osudama i pozivima međunarodnih aktera da rasvetli pojedinosti njegove zajedničke akcije sa Patruševim, kad je prisluškivan skup ruskih opozicionara u Beogradu i nakon čega je uhapšen ruski opozicionar Andrej Pivovarov, Vulin je odbijao da pruži konkrentne odgovore.

Umjesto toga, on se branio napadima na medije i ruske opozicionare, optužujući ih da lažu kako bi ugrozili rusko-srpske odnose.

“Nakon našeg skupa u maju mesecu 2021, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen”, rekao je u intervjuu za “Novu” Vladimir Kara-Murza jedan od učesnika skupa u glavnom gradu Srbije.

U transkriptu razgovora, do kog je došao dnevni list “Nova”, navodi se da je Vulin i Patrušev govorili o aktivnostima njihove Radne grupe protiv obojenih revolucija, te da je ministar policije objasnio ruskog partneru da je upoznat sa djelovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “djeluje protiv ruskih interesa”.

Jedan od predstavnika pomenute organizacije je i uhapšeni Pivovarov.

S druge strane, Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim riječima, izazvan spolja, sa Zapada.

“Situacija je pogoršana dolaskom na vlast nove američke administracije, na čijem čelu je čovjek koji zagovara ideju “širenja demokratije po svijetu”.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

One Comment

Leave a Reply
  1. Samo da ga moje oci vise ne vide. On je univerzalac čovek, ministar rada, ministar odbrane, ministar policije, i sada ako bude ambasador u Kini. Nek ide de hove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Sa Vučićem sam razgovarao o mogućnosti raspada BiH

Hamza Halilović, samosvojan glas novog sandžačkog talasa