in

Niku obožavaju čak i u Dioru! U Zagreb stiže svjetski poznata product dizajnerica

Autopijac.com

Slovenska zvijezda product dizajna stiže u Zagreb. Nika Zupanc na izložbi “Stolci”, koja se u zagrebačkom poslovnom centru City Plaza otvara 15. ožujka, izložit će najpoznatije svoje linije. Sve su nastale u proteklih osam godina, a  proslavljena umjetnica ih je osmislila za čuvene kuće kao što su Dior, Qeeboo, Moooi, Se’ te mnoge druge.

Ovo je prvi put kako najveća slovenska zvijezda produkt dizajna izlaže u Hrvatskoj u kojoj je do sada boravila samo tijekom ljetnih odmora.

Tijekom njih je i dobila ideju za stolac “Dalmatia”, koji je premijerno predstavljen prije tri godine. “Dalmatia”  je jedan od rijetkih Nikinih stolaca namijenjenih za eksterijer, a karakterističan je po plavoj boji. Stolac je inače dio njezine istoimene kolekcije namještaja za boravak na otvorenom, a Nika ga je kreirala za španjolsku multinacionalnu tvrtku Point.

Među eksponatima koji će biti izloženi u Zagrebu, bit će i Nikin nagrađeni stolac “Stay”. Dizajniran je za britanski gigant Se’ 2014.

No, nesumnjivo najveća zvijezda izložbe je “Miss Dior”, u koji smo se i mi zaljubili na prvi pogled. Glamurozni stolac Dior je naručio za izložbu povodom stote godišnjice njihovog parfema “Miss Dior”, koja je slavljena u Grand Palais u Parizu 2013. Stolac je izložen kao dio instalacije inspiriran esejem Virginije Woolf “A Room of One’s Own”, a radi se o jednom od najskupljih Nikinih dizajna za sjedenje, čija je kolekcionarska cijena 7 i pol tisuća eura.

Autopijac.com

Elegantan dizajn Miss Diora lajt-motiv je još jedne Nikine uspješnice, stolca “Ribbon”, koji je kreirala za talijansku kuću Qeeboo, u vlasništvu poznatog milanskog arhitekta i produkt dizajnera Stefana Giovannonija.

Izložba “Stolci”, koju u Zagrebu organizira Tomislava Blatnik iz tvrtke Samsic, prethodno je bila postavljena u Ljubljani u suradnji s tamošnjim Muzejom za arhitekturu i oblikovanje, a kod nas će se moći razgledati do polovine travnja i to radnim danom od 11 do 17 sati.

U Zagreb tim povodom stiže i dizajnerica, čiji su stolci tek mali opus njezinog rada. Naime, bivša studentica ljubljanske Akademije za likovnu umjetnost i dizajn međunarodnu je prepoznatljivost stekla sa svjetiljkom „Lolita” koju je napravila za nizozemski brend Moooi, a uz razne komade namještaja i predmete za dom danas kreira i daske za surfanje.

Nika Zupanc kaže da svoje ideje crpi iz početaka modernističkog dizajna, no prezentira ga na suvremen način. O njezinim konceptualnim radovima koje prije svega odlikuje ženstvenost te jednostavne linije i pastelne boje, pisali su svi ugledni lifestyle magazini, od Voguea do Marie Clairea, a američki Elle nazvao ju je romantičnom predstavnicom elegantnog punka. Zadnjih petnaestak godina redovita je gošća Milanskog tjedna dizajna, ali i svih najprestižnijih festivala dizajna. Unatoč svjetskoj slavi i dalje živi i radi u Ljubljani gdje od 2008. ima vlastiti studio.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Dvoje kreativaca osmislilo je siguran zaklon za ljubimce: Inovativna kućica štiti od kiše, snijega i vjetra

Kreativna obitelj iz Međimurja izrađuje neodoljive detalje za dom: Njihov izgled nadahnut je prirodom