Niko nije smio da pisne Kurtiju: Kosovo nije dozvolilo ustoličenje Porfirija “zbog korone”
in

Niko nije smio da pisne Kurtiju: Kosovo nije dozvolilo ustoličenje Porfirija “zbog korone”

Ustoličenje mitropolita SPC Joanikija planirano je da bude održano na Cetinju u nedjelju, ali nedavna praksa pokazala je da mjesto i nije toliko važno za tu vjersku organizaciju.

Novi patrijarh SPC Porfirije trebalo je da bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu, kao i njegovi prethodnici, međutim, tada je njegovo ustoličenje “spriječila” pandemija koronavirusa.

“Ranije predviđeni svečani čin ustoličenja predstojatelja Srpske pravoslavne crkve u Stavropigijalnom manastiru Pećkoj Patrijaršiji, sjedištu SPC, odložen je do daljeg zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u ovoj južnoj srpskoj pokrajini”, naveli su tada u saopćenju iz SPC.

Porfirije je ustoličen 24. maja u Beogradu.

Odluku da se ne može održati ustoličenje na Kosovu, donijela je Vlada premijera Albina Kurtija, koje nije željela ni da čuje da se takav jedan vjerski događaj održava na njihovoj teritoriji. U trenutku kada je trebalo da bude ustoličen Porfirije na Kosovu je bilo 169 aktivnih slučajeva, a Crkva Srbije nije ni pisnula na ovakvu odluku.

Na sve te odluke kosovskih vlasti Joanikije je ćutao i nikada niko nije dovodio u pitanje stav Kurtija, dok je SPC u Crnoj Gori spremna da izazove rat da bi njihov mitropolit zasjeo na tron Svetog Petra Cetinjskog, piše Aktuelno.me.

Ovih dana kada bi trebalo da bude ustoličen Joanikije, a tom činu da prisustvuje i još nekoliko desetina popova SPC broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 8.383.

Vlada Crne Gore je još jednom dokazala da ne vodi brigu o zdravlju svojih građanima jer da samo malo analiziraju situaciju ne bi upravo zbog epidemioloških razloga dozvolila tako brojne skupove, pošto je i najavljeno održavanje masovnog koncerta.

Da ne govorimo što se kao odgovor na provokacije SPC i bezbjednosno obavještajnih struktura koje stoje iza nje, na Cetinju priprema još jedan masovni protest crnogorskih patriota.

Odluka SPC da održi takav jedan skup pomalo je i bizarna, jer je ta vjerska organizacija upravo u kratko vrijeme izgubila prve dvije ličnosti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija koji su preminuli od inficiranja kovidom.

Izvor: Aktuelno.me

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Napetost / Crnogorski mediji: Srpski ekstremisti raspoređeni u Cetinjskom manastiru

Napetost / Crnogorski mediji: Srpski ekstremisti raspoređeni u Cetinjskom manastiru

(VIDEO) Sandžačka himna: Nekadašnja vlast je POŠTOVALA, trenutna je OSPORAVA

(VIDEO) Sandžačka himna: Nekadašnja vlast je POŠTOVALA, trenutna je OSPORAVA