in

NIKO NIJE IZNAD ZAKONA: Facebook kažnjen sa 70 miliona dolara

Regulatorno telo Velike Britanije zaduženo za zaštitu konkurencije zalepilo je kaznu od 70 miliona dolara na vetrobran kompanije Facebook zbog upornog ignorisanja upozorenja i namernog kršenja pravila.

CMA, britansko regulatorno telo zaduženo za zaštitu konkurencije izdalo je izjavu da je kompanija Facebook svesno ignorisala prijavljivanje informacije koje su tražene od njih tokom istrage vezane za akviziciju onlajn baze podataka Giphy.

Regulatorno telo je izdalo naredbu u vezi pomenute akvizicije koja se odigrala u junu 2020. godine, po kojoj kompanije moraju da se nadmeću kao i dosad i da obustave proces integracije dok se ne završi istraga.

“Namerno odbijali saradnju”
Prema pomenutoj naredbi, zarad toka istrage Facebook je trebao da obaveštava ovo regulatorno telo o svim novostima oko usklađivanja sa zakonskim okvirima. Međutim, prema izjavama predstavnika CMA, Facebook je “značajno ograničio ova obaveštenja, uprkos nekoliko upozorenja” koja su dobili. Oni su dodali da je Facebook “Namerno odbijao da sarađuje”, što je dovelo do izricanja ove kazne.
Ovo je prvi put da se neka kompanija ponaša suprotno izdatoj naredbi za saradnju, i da se u slučaju kompanije Facebook radilo o namernom odbijanju da dostavi tražene informacije. Kazna od 50,5 miliona funti, odnosno 70 miliona evra je 155 puta veća od prethodne kazne koju je izdalo ovo telo za sličnu neposlušnost.

I nakon upozorenja – ništa
Predstavnici CMA kažu da su “Upozorili Facebook da je njihovo odbijanje da obezbedi bitne informacije u suprotnosti sa naredbom. Čak i nakon što su im odbijene dve žalbe na sudu, Facebook je nastavio da ignoriše svoje zakonske obaveze, pa bi ova odluka trebala da bude pravi primer da niko nije iznad zakona”.

Snažno protivljenje ne odlaže kaznu
U zasebnoj izjavi kompanija Facebook kaže da se snažno protive odluci koju je donelo regulatorno telo, i da je Facebook nepravedno kažnjen iako su radili sve što je od njih traženo. Uprkos snažnom protivljenju, kaznu će ipak morati da plate, a mislimo da u UK ne važi pravilo da ukoliko uplatu izvršite u roku od 8 dana, plaćate samo pola iznosa.

Facebook je takođe kažnjen sa 690.000 dolara za dve promene svojih direktora za usaglašavanje sa regulativama bez prethodno traženje pristanka od CMA. Tekuća istraga oko akvizicije online baze podataka Giphy i dalje traje, bez naznake kada će CMA doneti finalnu odluku oko toga da li je Facebook prekršio zakon vezan za fer konkurenciju.

Imaju oni i druge probleme
Sa druge strane bare, američka vlada je veoma zainteresovana za poslovanje kompanije Facebook nakon optužbi koje je podnela Frances Haugen početkom oktobra, a nakon nje i anonimni zaposleni ove kompanije. Najveća društvena mreža je trenutno u toku transformacije, a prvi korak u kreiranju novog metaverzuma biće najavljena promena imena, koja bi trebala da se desi do kraja oktobra.

(Mondo)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Kon: Kovid propusnice moraju da važe 24 sata! To je „apsolutni minimum“

Župić: Vaš bijes je usmjeren na mene zbog SADRŽAJA U TELEFONU, a ne zbog oduzimanja telefona