in

Nije časno ni islamski proganjati ljude stalnim osudama i loviti njihove greške

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Svaki musliman koji je iskren prema Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, voli da svaki vjernik bude upućen na ono što je najbolje i najispravnije, i ne voli njegove padove i grijehe, te prikriva vjernika ako mu se noga posklizne, ili pogriješi u riječima ili djelima. Proganjati ljude stalnim osudama, optuživati ih bez dokaza i na osnovu rekla-kazala, ostavljati ih da traže izgovore, loviti njihove greške, pratiti propuste i preuveličavati negativne stvari, sve to nema veze sa plemenitim i časnim vjerničkim karakterom.

Spašen je onaj ko slijedi primjer svog praoca Adema, a stradalnik je onaj ko slijedi primjer svog neprijatelja šejtana

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rekao je: ”Kada je Adem, alejhi selam, počinio grijeh, pokajao se, pa ga je Allah odabrao i uputio, a šejtan je ustrajao u svojoj oholosti i grijehu, pravdajući se sudbinom i Allahovom odredbom. Stoga, čovjek koji učini grijeh i pokaje se, postupio je ademovski, a onaj ko ustrajava u grijehu i pravda se sudbinom, odnosno Allahovom odredbom, on je postupio šejtanski.

Sretni su i spašeni oni koji slijede primjer svog oca Adema, alejhi selam, a stradalnici su oni koji slijede primjer svog neprijatelja šejtana.” (Medžmu'u-l-fetava, VIII/243.)

Znakovi istinske sreće

Imam Eš-Šatibi, rekao je: ”Među znakovima koji upućuju na to da je čovjek istinski sretnik jeste olakšavanje pokornosti Allahu, usklađenost njegovih djela i postupaka sa sunnetom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, druženje sa dobrim i čestitim ljudima, lijepo ponašanje prema braći, činjenje dobročinstva prema ljudima, briga za muslimane i čuvanje svog vremena.” (El-I’tisam vel-muvafekat, II/152.)

Izvor:Saff

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Zadesio ih je HOROR na Goliji (VIDEO)

/VIDEO/ Tutin: Rada u TUTINU za 7 pjesama uzela 20.000 evra? Kitili je novčanicama… |