in

Nemačka policija presrela ultradesničare na granici sa Poljskom

Grupa sa više od 50 pripadnika imala je bajonet, mačetu, palice i suzavac, navela je policija i dodala da je zaplenila to oružje i naterala ih da napuste područje grada Gubena, na istoku Nemačke, prenosi agencija Rojters.

Veruje se da ta grupa podržava ekstremno desnu stranku Treći put, za koju se sumnja da je povezana sa neonacističkim grupama.

Stranka Treći put je pozvala članove da „preduzmu akciju“ protiv ulaska migranata iz Poljske u Nemačku.

U Gubenu, gradu na samoj granici, juče su desetine demonstrirale protiv najavljenih patrola krajnje desnice.

„Ne želimo da prepustimo region neonacistima. Želimo da damo primer da azil jeste i da će ostati ljudsko pravo“, rekli su organizatori protesta.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je danas da su vlasti na granici sa Poljskom rasporedile dodatnih 800 policajaca kako bi kontrolisali protok migranata koji u Evropsku uniju ulaze iz Belorusije.

Zehofer je prošle nedelje kazao da Nemačka nema nameru da zatvori granicu sa Poljskom, ali je kasnije naveo da će Berlin možda morati da razmotri ponovno uvodjenje kontrole.

Mnoge zemlje članice EU optužuju belorusku vlast, na čelu sa autoritarnim predsednikom Aleksadrom Lukašenkom, da podstiče migraciju u zemlje Unije, sveteći se na taj način zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku.

Broj migranata koji pokušavaju da udju u EU iz Belorusije počeo je da raste nakon što je Unija uvela sankcije Lukašenkovoj vladi zbog prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Belorusiji, koje Brisel smatra pokradenim, i obračuna sa pristalicama opozicije koji je usledio.

Lukašenko odbacuje optužbe i krivi Zapad za moguću humanitarnu katastrofu tokom predstojeće zime, kada će migranti verovatno ostati zaglavljeni na belorusko-poljskoj granici.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Albanski biznismen silovan i mučen, otet mu novac i predmeti u vrijednosti od 100.000 eura

Jevrejska teroristička tvorevina Izrael najavila izgradnju oko 1.300 kuća za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali