Naučno dokazano: Sestra je najbolji poklon koji ti roditelji mogu dati
in

Naučno dokazano: Sestra je najbolji poklon koji ti roditelji mogu dati

Autopijac.com

Možda se ponekad ne slažete, ali izgleda da je sestra najbolji poklon koji ti roditelji mogu dati
Ako ste odrasli s braćom i sestrama, vjerojatno znate koliko su ovi odnosi posebni, ali i izazovni. Možda ste sada bliski prijatelji, ali sigurno je bilo trenutaka u vašem odnosu u kojima definitivno nije teklo med i mlijeko.

Bez obzira na to, postoji nešto posebno dirljivo u odrastanju s ljudima koji su dijelili ista iskustva kao i ti. Također je bilo super osjećati da ti je netko uvijek čuvao leđa i bio uz tebe, bez obzira na sve.
Iako jednako volimo svoju braću i sestre (ili smo jednostavno malo više bliski s jednima nego s drugima), jedno je istraživanje pokazalo da će oni koji su odrasli sa sestrom vjerojatnije biti sretniji od onih koji nisu.

Istraživači sa Sveučilišta Leicester De Montfort i Sveučilišta Ulster u Sjevernoj Irskoj proučavali su 570 osoba u dobi od 17 do 25 godina. Pitali su ih niz psiholoških pitanja o brojnim temama, uključujući mentalno zdravlje.

Prikupljeni podaci pokazali su da su sudionici koji su odrasli sa sestrama potaknuti da otvorenije komuniciraju o svojim osjećajima, što im je u završnici dalo pozitivniji pogled na život.
Jedan od autora istraživanja, profesor Tony Cassidy, rekao je: “Čini se da sestre potiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u porodicama. Emocionalno izražavanje temelj je dobrog psihološkog zdravlja, a sestre to promiču u porodicama.”

Autopijac.com

Otkrio je zašto braća nisu toliki motivatori kao sestre u smislu “porodične uloge”: “Moglo bi se desiti da dječaci imaju prirodnu sklonost da ne govore o stvarima i jednostavno više šute.”
Sestre pune podrške također su korisne za one koji dolaze iz razvedenih porodica. Trendovi pronađeni u ovoj studiji mogli bi pomoći u pružanju podrške obiteljima tijekom teškoća. Predlaže i sljedeće: “Trebali bismo pažljivije razmisliti o načinu na koji se odnosimo prema obiteljima s mnogo dječaka.”
Brojna prijašnja istraživanja već su dokazala moć braće i sestara. Sveučilište Brigham Young provelo je 2010. sličnu studiju koja je podržala slične podatke kao i ova posljednja. Međutim, prvotno istraživanje sastojalo se od 395 obitelji s više od jednog djeteta.

U to vrijeme, istraživačica Laura Padilla-Walker rekla je za ABC News da je “naklonost braće i sestara bilo kojeg spola povezana s manjom delinkvencijom i prosocijalnijim ponašanjem poput veće dobrote i velikodušnosti, volontiranja i pomaganja drugima”.(zena.rtl.hr)

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Ada Bojana ubuduće isključivo samo za nudiste?

Ada Bojana ubuduće isključivo samo za nudiste?

Da bi Miralem Pjanić došao, Adem Ljajić je morao da ode iz Bešiktaša

Da bi Miralem Pjanić došao, Adem Ljajić je morao da ode iz Bešiktaša