in

Nakon sednice Kriznog štaba rečeno da se Srbija priprema za uvođenje kovid-sertifikata, konačna odluka za nekoliko dana

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla da su u toku pripreme za uvođenje kovid-sertifikata i da će konačna odluka o tome biti doneta u narednim danima.

“Pripremamo se za uvođenje kovid-sertifikata. Ukoliko bude bilo potrebno, finalnu odluku ćemo doneti za nekoliko dana, ali smo na Kriznom štabu dogovorili da se svi pripremaju u ovom trenutku za uvođenje kovid-sertifikata”, kazala je Brnabićeva.

Napomenula je da Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu obavlja razgovore sa inspekcijama i ugostiteljima kako bi svi znali kako će se odluka o uvođenju kovid-sertifikata primenjivati po donošenju.

“Slede sastanci sa inspekcijskim organima da bi tačno znali kako se ta mera primenjuje. Ono što je razgovor je da ti kovid sertifikati, ukoliko budu implementirani, a da bi bilo u skladu sa Ustavom i svim ljudskim pravima budu uvedeni u prostorima gde nije neophodno da ljudi borave, a gde je visoka mogućnost zaražavanja. To su noćni klubovi, pod broj jedan, barovi, kafići i restorani u zatvorenom”, istakla je Brnabićeva.

Dodala je da kovid sertifikati neće biti potrebni za maloprodajne objekte pošto je protivustavno zahtevati to od ljudi.

“U onim prostorijama gde nije neophodan ili esencijalan boravak, tamo realno, videćemo da čim se spremimo, ukoliko postoji potreba, donesemo i tu meru”, istakla je Brnabićeva.

Podsetila je da svaki objekat mora da ima kovid redara i da mere koje su na snazi nikada nisu ni ukidane i napomenula da će inspekcije u narednom periodu više raditi na terenu.

“Krenule pojačane inspekcije”

Brnabićeva je rekla da su od jutros krenule pojačane inspekcije i kontrole primene epidemijskih mera u javnom saobraćaju.

“Prvi nadzori su savetodavni, a posle slede represivne mere”, istakla je predsednica Vlade.

Premijerka je nakon sednice Kriznog štaba saopštila da se epidemiološka situacija dodatno usložnjava, i da je vakcinacija jedini odgovor na pandemiju.

Navela je da je do sada 52,2 odsto, odnosno 2.821.060 punoletnih građana, vakcinisano makar jednom dozom, sa obe doze 50,1 odsto punoletnih, što je 2.707.594 ljudi, a 6 odsto trećom dozom.

“Vakcinacija pomaže da hospitalizacija bude značajno manje”

Nije zadovoljna brojem vakcinisanih, ali napominje da i taj procenat pomaže da hospitalizacija bude značajno manje nego u prethodnim talasima.

Brnabićeva je istakla da je najvažnije to da je država svoj posao uradila, “na najbolji mogući način”.

“Od kada se pojavila vakcina, čitava borba protiv epidemije se menja”, ukazala je premijerka.

Kada je reč o merama, pozvala je ljude da se vakcinišu i istakla da ne postoji ništa više što država treba da uradi.

“Prva doza, treća doza, to su mere, vakcinišite se ljudi”, poručila je Ana Brnabić.

“U zdravstvu više decenija postoji obaveza vakcinacija sa tri vakcine” 

Brnabić je na pitanje o merama za zdravstvene radnike rekla da u zdravstvu postoji već više decenija obaveza vakcinacija sa tri vakcine.

“Obaveza vakcinisanja protiv hepatitisa B je na snazi preko 30 godina, a obuhvat nije dostigao ni 50 odsto. Obavezna vakcinacija protiv sezonskog gripa postoji više od dve decenije, a obuhvat je ispod 10 odsto, obavezna MMR vakcina je uvedena 2018. a obuhvat je ispod 10 odsto. Možemo da se igramo popularnog Kriznog štaba i Vlade i da kažem obavezno je, ali šta će to promeniti, ili da apelujem, edukujem, pričam, molim medije da podrže”, rekla je predsednica Vlade.

Upitala je da li treba da se otpusti 50 odsto zdravstvenih radnika koji se nisu vakcinisali protiv hepatitisa B, koji se nisu vakcinisali protiv korone.

“Ko će onda da leči, šta će država da radi? Koje je onda rešenje?”, upitala je ona.

Istakla je da država radi najbolje što može u datim okolnostima i da je ona ponosna kako je taj posao uradila država, što je obezbedila vakcine ne samo za svoje građane, već i region.

“Prvi dan pandemije smo rekli pobedićemo zajedno ili ćemo izgubiti. Današnji dan to stoji isto kao tog prvog dana”, naglasila je ona.

Izvor: RTS

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Fudbaleri Tutina savladali ekipu Goča sa 5:0

Vučić: Kupujemo oružja više nego ikada