in

Nakon garancija SAD i EU: Vučić pozvao Srbe da se povuku sa barikada na sjeveru Kosova

Barikade su postavljene na sjevernom dijelu Kosova, gdje većina stanovništva čine Srbi, nakon hapšenja Dejana Pantića, bivšeg policajca, prije nekoliko tjedana. Ove barikade su izazvale zabrinutost zbog mogućnosti eskalacije sukoba i nasilja u regionu, budući da su se u prošlosti dogodile slične situacije koje su doveli do sukoba između srpske i kosovske policije.

Međutim, Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je izjavio da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija dale “nikad jače garancije” Srbiji da neće biti spiskova za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih učesnika u mirnim protestima ili na barikadama na Kosovu. On je također naglasio da KFOR u potpunosti garantuje da kosovske sigurnosne snage ne mogu ući na sjever Kosova bez duple saglasnosti – komandanta KFOR-a i dozvole četiri gradonačelnika općina na sjeveru Kosova, gdje Srbi čine većinu stanovništva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se večeras sastaje sa Srbima sa sjevera Kosova i trebao bi im predočiti ovaj sadržaj dokumenata te ih zamoliti da uklone barikade sa graničnih prijelaza. Petković je naveo da će Srbi sa sjevera Kosova večeras razgovarati sa Vučićem i da će se tada vidjeti kakva je njihova odluka. On je rekao da je “u trenutku kada smo bili na ivici ozbiljnog sukoba i krvoprolića” uspjelo sačuvati mir i da se sada čeka odluka Srba sa sjevera Kosova.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Slavljenje Nove godine: da li je to u skladu sa vjerskim uvjerenjima muslimana?

Admir Muratović oštar na jeziku: Dok je Tandir vodio pregovore, Usame je bio kurir