in

Najveći Teslin spomenik na svijetu: Nikola Vudrag predstavio je svoje najnovije djelo u rodnom Varaždinu

Autopijac.com

Poznati hrvatski kipar Nikola Vudrag predstavio javnosti spomenik Nikoli Tesli koji je trajno postavljen u Varaždinu, ispred Tehnološkog parka postavljena je željezna skulptura u obliku dalekovoda. Ovo Vudragovo djelo visoko je 13 metara i time je najveći spomenik Nikoli Tesli na svijetu.

“Instalacija je započela prije mjesec dana, prvo smo pripremili cijelu temeljnu konstrukciju, uzemljenje, zatim postavljanje nogu visokih do šest metara, zatim izlijevanje betona i podešavanje ravnoteže aviona. Zatim smo s dvije dizalice podigli gornji dio trupa, ruke i glavu od dvadeset metara. “šest mjeseci planiranja i tri godine, koje je” proveo “u ateljeima, stranim i domaćim izložbama, spomenik Nikoli Tesli konačno je pronašao stalni dom ispred zgrade Tehnološkog parka u Varaždinu, gradske ustanove baveći se novim tehnologijama “, rekao je Vudrag Dobro jutro.

Konačno odredište

Prije stalne postavke, skulptura je prikazana kao sastavni dio izložbe “Teslin um iz budućnosti” u Zagrebu i Budimpešti, nakon čega su neki od njezinih dijelova na nekoliko samostalnih izložbi prikazani Nikola Vudrag.

Autopijac.com

Pročitajte takođe: Istog dana izgubio je djevojku, posao i stan, a potom se preselio u Pariz i postigao svjetski uspjeh.

“Skulptura Nikole Tesle započela je kao idejni projekt u sklopu preispitivanja hrvatskog vizualnog identiteta, u kojem bi se dalekovodi izmjenjivali sa skulpturama posvećenim mnogim stvarnim i pripovijedanim protagonistima, uključujući Teslu, Hrast, Trijumfalnu kapiju, Torpedo, Veli Jože, Medvjeda i slično. “rekao je Nikola Vudrag dodajući da će skulpturalni oblici zamijeniti neke dalekovode na turističkoj ruti diljem Hrvatske.

Nikola je svoj strani uspjeh postigao u Parizu, kroz poznatu galeriju Carré d'artistes, gdje je svojim radovima oduševio voditeljicu galerije Amelie Fevre. Dva sata nakon tog sudbonosnog sastanka, Nikola je već prodao svoje prvo djelo. – Nazvala je klijentica iz Bejruta, a Amelie joj je rekla da upravo razgovara s novim umjetnikom. Poslala joj je sliku mog rada na mobitel, pogledala je i kratko rekla: Daj mi račun. I tako je prije dvije i pol godine Nikola Vudrag postao jedini Hrvat među 600 odabranih umjetnika koje je galerija Carré d'artistes predstavljala kroz svoje 33 franšize širom svijeta.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Luksuzni hotel u Splitu ljeto dočekuje u novom ruhu: prozračan i moderan interijer savršen je za opuštanje

Testirali smo VW Arteon Shooting Brake 2.0 TDI koji se zbog šik izgleda nije odrekao praktičnosti