in

NAJTOPLIJIH 7 GODINA JE IZA NAS: Sledi nam dalje povećanje temperature i ulazimo na nepoznat teren…

Jedino rješenje je zajedničko podizanje svijesti o razornim klimatskim promjenama na planeti.

Godišnji izvještaj o stanju klime otkriva da “naša planeta se menja pred našim očima“, upozorio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Od okeanskih dubina do planinskih vrhova, pod nemilosrdnim efektima topljenja glečera i ekstremnih meteoroloških pojava na čitavoj planeti, nestaju ekosistemi i populacije planete“.

Climate Conference COP26 koja je počela krajem oktobra u Glazgovu i trajaće dve nedelje, trebalo bi da bude “prekretnica za čovečanstvo i za planetu”, navodi se u saopštenju koje je objavljeno uoči početka ove konferencije.

U prvih devet mjeseci 2021. prosječna temperatura porasla je za oko 1,09 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski period. Zbog uticaja fenomena El Ninjo, koji je početkom godine snizio temperaturu, ove godine neće oboriti rekord, ali će se najvjerovatnije ipak nalaziti između petog i sedmog mjesta. Tako bi proteklih sedam godina ponovo bile najtoplije do sada. Najtoplija je i dalje 2016.

Autopijac.com

Povećanje prosječne temperature u posljednjih 20 godina (od 2002. nadalje) po prvi put prelazi simbolički prag od +1 stepen Celzijusa od sredine 19. stoljeća, kada su ljudi počeli koristiti fosilna goriva na industrijskom nivou. „Činjenica da je prosjek u posljednjih dvadeset godina premašio +1 stepen Celzijusa utjecat će na razmišljanje učesnika COP26 koji pokušavaju zadržati porast temperature u granicama koje je zadao Pariški sporazum.“, rekao je Stephen Belcher, naučnik iz Britanske meteorološke službe koji je učestvovao u pripremi izvještaja.

Osnovni zadatak Pariskog sporazuma je smanjenje emisije gasova staklene bašte, kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na temperature znatno ispod +2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period, a po mogućnosti na +1,5. Ali uz trenutne trendove, stručnjaci UN-a za klimu upozoravaju da bi granica od +1,5 stepeni Celzijusa mogla biti dostignuta oko 2030. godine.

Tek 2021. su zavladali svijetom ekstremni vremenski uslovi, toplotni talasi u Severnoj Americi i južnoj Evropi, razorni požari u Kanadi i Sibiru, ledeni talas u centralnim Sjedinjenim Državama, obilne padavine u Kini i zapadnoj Evropi i suša koja je izazvala glad na Madagaskaru.

Izvor: mondo.rs

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

TUŽNA SLIKA IZ SREBRENICE: PAS RUNDO VEĆ GODINU SE NE ODVAJA OD MEZARA SVOJE VLASNICE

Nova Varoš: Opštinsko priznanje Aleksandru Vulinu, Ireni Vujović, Anđelki Atanasković i gradonačelniku Beograda