Najljepši u Albaniji? Berat grad sa hiljadu prozora
in

Najljepši u Albaniji? Berat grad sa hiljadu prozora

Berat u Albaniji poznatiji kao “grad s hiljadu prozora”, nalazi se na jugu zemlje, a nerijetko se naziva i najljepšim albanskim gradom. Zahvaljujući unikatnoj osmanskoj arhitekturi našao se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a nosi i titulu grada-muzeja.

Berat je deveti po veličini grad u Albaniji, okružen planinama i brdima, koje se strmoglavo spuštaju prema obalama rijeke Osum. Njegova najupečatljivija karakteristika je labirint bijelih osmanskih kuća koje se penju uz brdo do dvorca, zahvaljujući kojima je Berat prozvan “gradom s hiljadu prozora”.

Planinsko okruženje nudi jedinstven prizor posebno kada se oblaci kovitlaju oko vrhova munara ili ledenog vrha planine Tomorri. Uprkos tome što je sada turističko središte u Albaniji, Berat je uspio zadržati svoj šarm i prijateljsku atmosferu.

Grad je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom 2008. godine, a obuhvata jedinstven arhitektonski stil s utjecajima nekoliko civilizacija koje su kroz historiju uspjele koegzistirati.

Kao i mnogi gradovi u Albaniji, sastoji se od starog utvrđenog grada ispunjenog crkvama i džamijama oslikanim brojnim muralima i freskama. Istovremeno grad je i kulturno središte Albanije.Još jedna atrakcija grada je most Gorica – jedan od najstarijih mostova iz osmanskog perioda u Albaniji. Prva verzija bila je napravljena od drveta krajem 18. stoljeća, a prije 100 godina obnovljen je i izgrađen od kamena.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

BiH osvojila veliki bod protiv svjetskog prvaka Francuske

BiH osvojila veliki bod protiv svjetskog prvaka Francuske

U Kini istovremeno srušeno 15 nebodera (Video)

U Kini istovremeno srušeno 15 nebodera (Video)