in

Na led ekranima širom BiH poruke povodom 15. jula

U povodu obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. u Turskoj, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, na led bilbordima na više lokacija u Bosni i Hercegovini istaknute su poruke kojima su građani BiH upozoreni na opasnost FETO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Unije internacionalnih demokrata (UID) u Bosni i Hercegovini poruke su istaknute na led ekranima na zgradi sarajevske Skenderije, kod Bingo City Centra u Tuzli, na raskrsnici na ulazu u Srebrenik, te na magistralnom putu M18 u Živinicama.

“15. jul, pobjeda naroda protiv terorizma”, “Stop FETO u BiH”, “FETO teroristička organizacija Fetullaha Gulena”, “15. juli dan demokratije”, “Znate li opasnosti FETO-a?” poruke su kojima je građanima BiH ukazano na opasnost FETO-a.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine, na današnji dan prije šest godina.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Pao „narkos svih narkosa“, u akciji srušen helikopter, poginulo 14 vojnika

Teško je opisati kako je to kada ne znaš svoje porijeklo