MUP Crne Gore: Nikome ne možemo garantovati bezbjednost na Cetinju
in

MUP Crne Gore: Nikome ne možemo garantovati bezbjednost na Cetinju

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulovićkazao je, na radnom doručku sa novinarima da se bezbjednosne procjene u vezi sa Cetinjem rade iz sata u sat na bazi informacija do kojih dolaze.

On je dodao da u MUP-u imaju saznanja da postoje ekstremi sa obje strane koji planiraju radikalizaciju na Cetinju.

Sekulović je kazao da bezbjednosne procjene u vezi sa najavljenim ustoličenjem na Cetinju rade iz sata u sat na bazi informacija do kojih dolaze.

“Generalno, ta procjena nije povoljna i tu se suštinski postavlja pitanje da li je do te mjere nepovoljna da se ti skupovi zabrane”, kazao je ministar.

Kako je još dodao, ne mogu garantovati nikome sigurnost na Cetinju, ni novinarima, ni građanima. Ali će, rekao je, dati sve od sebe da sve protekne mirno. Ovaj stav Sekulovića je potpuno suprotan od onog šta je nedavno saopštio vicepremijer Dritan Abazović koji je obećao da će 5. septembar proteći mirno i da se svako može osjećati sigurnim.

Na pitanje zašto ne preduzmu mjere, ako ne garantuju bezbjednost, Sekulović je kazao da govori o apsolutnim kategorijama.

”Vlada pa i MUP ima svoja ustavna ovlašćenja i obaveze. Jedna od obaveza je da garantuje slobodu vjeroispovijesti uključujući i ustoličenje”, rekao je.

On je naveo da svaki napad ili ugrožavanje novinara u posljednjih devet mjeseci je istraženo i djelovalo se nezavisno.

-Nijedan napad nije ignorisan. Tamara Nikčević se lično meni obratila i odmah smo reagovali. Ispitani su vinovnici, uzete su izjave od nje. Druga strana priče je zašto se to dešava. To prevazilazi ingerencije MUP-a”, rekao je ministar Sekulović.

Direktor UP Zoran Brđanin je odgovarajući na pitanje novinara o informacijama da će skup na Cetinju obezbjeđivati službenici koji nemaju iskustva, rekao da to nije tačno.

”Dezinformacije su da postoje bilo kakvi problemi. Moja je pretpostavka da su izvori takvih informacija oni koji su nezadovoljni svojim statusom. Rukovodeći kadar štabova su profesionalci i ljudi sa iskustvom, isti oni koji su i ranije radili u policiji”, rekao je Brđanin.

Brđanin je kazao da mogu garantovati da će raditi svoj posao.

Dok je Sekulović pojasnio da “ni nama sada niko ovdje u Vili ne može garantovati 100 posto sigurnost jer ne znamo ko kakve namjere ima a nemamo ni saznanje da možemo biti ugroženi”.

”MUP i UP djeluju politički neutralno. Od nas svi očekuju da budemo pristrasni, s jedne i druge strane, a mi na to odgovaramo ne. Mi sve građane gledamo jednako sa svim njihovim pravima”, rekao je Sekulović.

Što se prijava okupljanja tiče, rekao je Sekulović, u ovom momentu nema prijavljenog skupa za 5. septembar. Prijavljen je samo događaj Crnogorske pravoslavne crkve.

Kako je kazao bezbjednosna procjena generalno je povoljna.

”Postavlja se pitanje da li je dovoljno nepovoljna da se skup zabrani. Ili ćemo uraditi drugu stvar čemu smo bliže, da dozvolimo da građani iskažu svoj stav. Daćemo sve od sebe da obezbijedimo da građani iskažu svoj stav. Ali mediji mogu da nam olakšaju ili otežaju”, rekao je ministar-

Njihova uloga je, kako je dodao, da svi crnogorski građani osjete ovaj sistem kao svoju službu.

BRĐANIN: Šta će biti na Cetinju 5. septembra treba da pitate one koji se okupljaju, što se tiče policije nijedan skup nije prijavljen

”Postoje dva prijavljena događaja 3. i 4. i to je muzički događaj u organizaciji CPC. Ali 5. nije prijavljen nijedan”, rekao je on.

Kako je još kazao, policija ima više opcija i razmatra više scenarija u zavisnosti od događaja.

”Skup prekidamo u onom trenutku moguće izvjesnosti većeg problema”, kazao je Brđanin.

Državni sekretar Miljanić je kazao da odgovornost na Cetinju imaju svi političari koji pođu na Cetinje – pozvani i nepozvani. Kako je još kazao, policija će raditi ustavom date poslove. Štitiće sve građane koji budu na Cetinju.

Ministar Sekulović je još saopštio da su operativnim radom došli do saznanja da postoje ekstremi i na jednoj i na drugoj strani, te da oni to prate.

Direktor UP Brđanin je kazao da ne postoje saznanja koja da će neke navijačke grupe iz okruženja doći u Crnu Goru.

”Kada je u pitanju bezbjednost Predsjednika Crne Gore i ako dođe na Cetinje, mi ćemo u odnosu na to reagovati. Da li će to biti povećanje obezbjeđenja ili nešto drugo vidjećemo”, rekao je Brđanin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

TRAGEDIJA U ŠUMI: ŽENA POGINULA PRILIKOM PREVRTANJA TRAKTORA

TRAGEDIJA U ŠUMI: ŽENA POGINULA PRILIKOM PREVRTANJA TRAKTORA

(VIDEO) Radnica umlatila kradljivca, dobila otkaz, a sad joj se smeši životna prilika

(VIDEO) Radnica umlatila kradljivca, dobila otkaz, a sad joj se smeši životna prilika