in

Muftija Dudić: Beograd se otvara prema nama, na potezu su bošnjački političari

Screenshot/YouTube/BIR TV

Gost emisije “Naša zajednica” na sarajevskoj BIR TV bio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić. Govorio je na temu Sandžaka, Bošnjaka. Bilo je riječi i o rahmetli muftiji Muameru Zukorliću, te o tome koliko je volio Bosnu, ali i kako to Sandžaklije doživljavaju Bosnu maticom, a Sarajevo svojim duhovnim centrom.

Posjeta delegacije Mešihata IZ-e u Srbiji reisul ulemi dr. Huseinu Kavazoviću poruka je jedinstva, ističe muftija Dudić.

“Naša posjeta vrhovnom poglavaru bila je u tom pravcu, gdje smo htjeli da zajedno sa glavnim imamima i rukovodiocima ustanova i ostalima posjetimo našeg vrhovnog poglavara i da pošaljemo poruku da smo mi jedno, da smo jedna zajednica i mi zaista jesmo u pravom smislu jedna zajednica. Nismo samo u formalnom smislu sastavni dio IZ-e u Bih, već i jesmo jedno, iako mi imamo autonomnost u svom radu. Reisul ulema nama to nikada nije osporavao, niti IZ-a, ali, eto, htjeli smo da mi sa prostora IZ-e u Srbiji, a posebno mi iz Sandžaka posjetimo svog poglavara, da budemo i vjetar u leđa njemu, jer naš vrhovni poglavar nosi ogroman emanet i biti u njegovim cipelama je najteže.

Autopijac.com

Svima drugima je lakše. Sve druge ahmedije su lakše u odnosu na njegovu ahmediju i zato smo htjeli da budemo vjetar u leđa onome što on radi i svakako da uputimo najiskrenije čestitke povodom useljenja u novu zgradu. Punih 100 godina IZ-a je sve nešto drugo radila, ali nije radila na tom svom sopstvenom objektu, zgradi gdje stoluje vrhovni vjerski poglavar i zato smo evo došli da pošaljemo poruku jedinstva. Mislim da Bošnjacima nikada nije bilo potrebnije jedinstvo nego li ovoga oputa”, kazao je muftija dr. Dudić.

Vlasti u Beogradu polako se otvaraju prema Sandžaku, kazao je muftija Dudić, ocijenivši to kao pozitivnu stvar. Smatra da su političari iz reda bošnjačkog naroda sada na potezu.

“Solidna saradnja postoji sa vlastima u Beogradu. Beograd se otvara posebno prema Bošnjacima, mislim da je to vrlo značajno. Za nas je to od izuzetnog značaja. Mnogo je problema sa kojima se suočavamo, ali danas su na redu bošnjački političari i od njih, pošto imamo dva ministra u Vladi Republike Srbije, sedam narodnih poslanika iz reda Bošnjaka, smatram da bi oni trebali da sjednu i da se oko minimum stvari dogovore. Oko, bar, onoga što je zajedničko. Svaki od njih ima svoj stranački, politički program, ali smtaram da su oni sada na sceni. Mislim da bi oni to trebali, ali naravno da Islamska zajednica od svojih zahtjeva nikada neće odustati i svakako da ćemo se boriti i tražiti za prava koja nam pripadaju Ustavom i koja su zagarantirana zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama”, istakao je muftija Dudić.

Sandzacke

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Kosovska policija pojačava prisustvo na sjeveru /VIDEO/

Tragična sudbina Miodraga Ješića: I ćerka mu je poginula u saobraćajnoj nesreći