in ,

Mladi Hazir Župljanin, predstavio svoju novu zbirku “Kafa ispod šešira” na Nikšićkim književnim susretima

Hazir Župljanin, učenik Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru, bio je jedan od tri pobjednika prošlogodišnjeg konkursa za objavljivanje knjige poezije u biblioteci “Njegoš”, a njegova nova zbirka poezije “Kafa ispod šešira” sada se promoviše na ovogodišnjim Nikšćkim književnim susretima. Iako ima samo 17 godina, Hazir već ima iza sebe jednu objavljenu zbirku poezije, a takođe je i član redakcije školskog časopisa Ekonomac.

Hazir je objasnio da naziv njegove zbirke ima simbolično značenje kao talog izrečivosti i neizrečivosti, povjerenja i nepovjerenja u svijet. On je rekao da mu poezija predstavlja traganje, a pjesnik je tragač koji traži nešto novo. Hazir je istakao da su njegove pjesme vezane za lajtmotiv traga, kako traga koji su ostavili njegovi preci, tako i traga kojeg treba da prate njegovi potomci. “Svako ima određenu stazu svog života, ali nekada ta staza drugim ljudima može postati put kojim se mogu usmjeriti i koja im može pomoći da stanu na noge i postanu pravi ljudi. Taj trag predaka može da bude i teret, jer je potrebno da pratim put pretka čije sam ime naslijedio, a pitanje je da li ću uspjeti da stvorim što je on stvorio i da iza sebe ostavim trag koji će neko pratiti”, kazao je Hazir.

Autopijac.com

On je takođe naglasio da su njegove pjesme inspirisane stihovima poznatih pjesnika poput Dučića, Jesenjina i Laze Kostića. “Moja poezija je bijeg od nečeg dubljeg, nečega što možda samo autor zna. Poezija za mene predstavlja traganje, a pjesnik je tragač koji traži nešto novo. Možda neke nove motive ili inspiraciju, taj unutrašnji proces razgibavanja i buđenje nekih nagona”, rekao je Hazir.

Moderatorka večeri bila je dr Gordana Kustudidić, a pored Hazirove zbirke “Kafa ispod šešira”, promovisane su i knjige prošlogodišnjih pobjednika konkursa, Radomana Čečovića “Implozija” i Milene Perović “U šaci”.

Nikšićki književni susreti su manifestacija koja je godinama unazad bila poznata ne samo u Crnoj Gori, već i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ovogodišnji Susreti su 25. po redu i održavaju se do 25. decembra, a slogan je citat Uberta Eka: “Dakle, pisanje bi, i uoči Apokalipse, još uvijek imalo smisla.”

Hazir Župljanin je mladi i talentovani pjesnik koji već sada pokazuje veliki potencijal u svom stvaralaštvu. Njegova zbirka poezije “Kafa ispod šešira” predstavlja zanimljiv i inspirativan čin traganja za nečim novim i dubokim, a njegove pjesme su vezane za lajtmotiv traga koji su ostavili njegovi preci i traga kojeg treba da prate njegovi potomci. Ova zbirka je samo početak Hazirovog puta kao pjesnika i verujemo da će on uspeti da stvori još mnogo zanimljivih i emotivno ispunjavajućih pjesama u budućnosti.

sandzaklive.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Šako Polumenta progovorio o estradnoj mafiji i pritiscima: Nisam se dao uplašiti i uspio sam da se izborim za svoje mjesto

(VIDEO)Brutalna tuča u Slavonskom Brodu: “Deda Mraz” dobio batine